WAŻNE
TERAZ

Historyczny mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Gyros – jak zrobić go w domu?

Cienkie skrawki aromatycznego i soczystego mięsa, skrywające się w chlebku pita albo zaserwowane z frytkami i sałatką grecką to jeden z najpopularniejszych street fodów na świecie. Pysznego gyrosa możemy jednak przyrządzić także w domu.

GyrosGyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | exquisine
oprac.  KGD

Zarówno greckie słowo gyros, jak i tureckie döner oznaczają "obrót", co nawiązuje do sposobu przygotowywania tej potrawy – mięso jest opiekane na pionowym, obracającym się rożnie, a następnie skrawane długim nożem na cienkie plasterki. Grecy i Turcy do dziś spierają się o to, kto wymyślił taką metodą obróbki. Badacze kulinarnej historii częściej przyznają palmę pierwszeństwa tym drugim. W XIX wieku döner kebab, czyli mięso (najczęściej jagnięcina) grillowane na pionowym rożnie było bardzo popularne w tureckim mieście Bursa, z czasem przysmak upowszechnił się w całym Imperium Osmańskim. Grecy zmodyfikowali trochę recepturę potrawy, zwaną przez nich gyrosem, zastępując jagnięcinę wieprzowiną i serwując ją z sosem tzatziki.

Specjał szybko stał się bardzo popularnym street foodem, nie tylko na ulicach Aten i Salonik, ale również w licznych greckich barach powstających w Europie czy Stanach Zjednoczonych. Na przełomie XX i XXI wieku gyrosa odkryli i polubili również Polacy, o czym świadczy ciągle rosnąca liczba lokali, w których można skosztować tego prostego i smacznego dania.

Jak przygotować je w domu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku

Marynata to podstawa

Oryginalny gyros przyrządzany jest z wieprzowiny, zazwyczaj szynki lub łopatki, choć możemy ją zastąpić także drobiem (piersią z kurczaka), jagnięciną czy wołowiną (polędwicą).

Bardzo ważny etap przygotowania potrawy stanowi marynowanie mięsa, które najpierw siekamy na dość cienkie paseczki, po czym przekładamy do miski i pokrywamy zalewą z oliwy, musztardy, soli, pieprzu, czosnku, oregano, papryki, gałki muszkatołowej, posiekanych listków świeżej mięty i natki pietruszki. Do marynaty warto dodać także łyżeczkę gotowej przyprawy do gyrosa lub kebaba.

Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce, na minimum godzinę, choć zdaniem znawców marynowanie powinno trwać nawet całą noc, dzięki czemu gyros nabierze pełni smaku i aromatu.

Na koniec mięso smażymy na patelni albo grillu elektrycznym.

Gyros
Gyros © Adobe Stock | brent hofacker

Gyros – z czym to jeść

Gyrosa można serwować na dwa sposoby. W Grecji tak przyrządzone mięso jada się zazwyczaj w chlebku pita, który niekiedy można kupić w polskich sklepach. Ambitni mogą go upiec samodzielnie.

Przesianą mąkę pszenną (300 g) wsypujemy do miski, dodajemy sól (łyżeczka) i suszone drożdże (2 łyżeczki), mieszamy i powoli dolewamy ciepłą wodę (szklanka). Wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, na koniec dodając do ciasta oliwę (2 łyżki). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, dzielimy na kilka równych kawałków, formujemy z nich kule i odstawiamy jeszcze na kwadrans. Na koniec rozwałkowujemy na cienkie placki, wykładamy na mocno rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pita powinna wyrosnąć i się zarumienić, kilka razy (co pół minuty) należy ją przekładać na drugą stronę.

Później placuszki napełniamy mięsem oraz dodatkami: sałatą, pomidorami, papryką czy czerwoną cebulą. Obowiązkowym składnikiem gyrosa jest też sos tzatziki. Jego bazę stanowi jogurt (najlepiej typu greckiego, który ma bardziej kremową konsystencję od naszych tradycyjnych produktów mlecznych). Dodajemy startego i odsączonego ogórka, 2-3 ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę soku z cytryny oraz kilka kropli oliwy z oliwek bądź octu winnego. Całość mieszamy, a później doprawiamy solą i pieprzem.

Gyrosa możemy też podać jako osobne danie, z frytkami, w towarzystwie prostej i pysznej sałatki, która nieprzypadkowo nazywana jest grecką. Jak ją przygotować? 2-3 dojrzałe pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Dodajemy do nich pokrojonego w półkrążki ogórka gruntowego (ze skórką, dzięki czemu będzie bardziej chrupiący), pokrojoną w piórka niewielką cebulę czerwoną oraz garść oliwek (najlepiej szczególnie cenionej, ciemnopurpurowej odmiany Kalamata). Polewamy dressingiem z oliwy (1/4 szklanki) i białego octu winnego (łyżka), doprawionym solą i suszonym oregano. Na szczycie układamy plasterki fety, oczywiście oryginalnej, greckiej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek