Gulasz z jagnięciny ze śliwkami, marchewką i batatami
Wymarzone danie na jesienny obiad? Oczywiście aromatyczny i rozgrzewający gulasz. Kawałki mięsa, warzywa i aromatyczny zawiesisty sos. Gulasz podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 500 g jagnięciny
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła roślinnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml czerwonego wina półwytrawnego
- 500 ml gorącej wody lub bulionu
- 250 g marchwi
- 2 średnie bataty
- 10 śliwek węgierek
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ugotowany ryż (wykorzystany ryż jaśminowy)
- natka pietruszki
- Mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. Do miski wlewamy olej, wsypujemy przyprawy (kmin, kurkuma, papryka) i mieszamy razem z mięsem.
- Tak przygotowane mięso możemy dzień wcześniej włożyć do lodówki. Przed smażeniem najlepiej jest ogrzać mięso do temperatury pokojowej, gdyż nie będzie wtedy przywierało.
- Rozgrzewamy duży rondel z grubym dnem i obsmażamy mięso z każdej strony na dużym ogniu, a następnie odkładamy na bok na talerz.
- Do tego samego rondla dodajemy masło klarowane i pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy mięso, zalewamy czerwonym winem i zagotowujemy.
- Wlewamy bulion lub gorącą wodę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli płynu będzie ubywać można dodawać więcej wina, bulionu lub wody.
- Dodajemy zmrożoną marchewkę, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz ćwiartki śliwek. Gotujemy jeszcze 20 minut. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze