Gulasz wieprzowy z warzywami. Sycący i smaczny
Mięciutkie kawałki mięsa, dużo warzyw i gęsty sos. To brzmi jak przepis na udany jesienny obiad. Gulasz najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą np. jęczmienną. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 marchew
- 200 g fasolki szparagowej
- 60 g zupy w proszku węgierskiej gulaszowej
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
Przepis
- Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
- Mięso kroję w kostkę dodaję do warzyw, gdy mięso zmieni kolor doprawiam solą, papryką ostrą oraz papryką słodką. Marchew obieram, kroję w plasterki, dodaję do mięsa Następnie podlewam jedną szklanką wody i gotuję około 30 minut.
- Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, łączę z mięsem. Dodaję fasolkę szparagową i ponownie gotuję około 10 minut.
- Na koniec rozrabiam zupę węgierską w małej ilości wody i wlewam do mięsa, chwilkę gotuje do momentu zagotowania.
- Danie gotowe, podaję z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl