Gulasz wieprzowy z warzywami. Sycący i smaczny
Mięciutkie kawałki mięsa, dużo warzyw i gęsty sos. To brzmi jak przepis na udany jesienny obiad. Gulasz najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą np. jęczmienną. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 marchew
- 200 g fasolki szparagowej
- 60 g zupy w proszku węgierskiej gulaszowej
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- sól
- Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
- Mięso kroję w kostkę dodaję do warzyw, gdy mięso zmieni kolor doprawiam solą, papryką ostrą oraz papryką słodką. Marchew obieram, kroję w plasterki, dodaję do mięsa Następnie podlewam jedną szklanką wody i gotuję około 30 minut.
- Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, łączę z mięsem. Dodaję fasolkę szparagową i ponownie gotuję około 10 minut.
- Na koniec rozrabiam zupę węgierską w małej ilości wody i wlewam do mięsa, chwilkę gotuje do momentu zagotowania.
- Danie gotowe, podaję z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze