Gulasz wieprzowy z warzywami. Sycący i smaczny

Mięciutkie kawałki mięsa, dużo warzyw i gęsty sos. To brzmi jak przepis na udany jesienny obiad. Gulasz najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą np. jęczmienną. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Gulasz wieprzowy z warzywamiGulasz wieprzowy z warzywami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 marchew
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 60 g zupy w proszku węgierskiej gulaszowej
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól

Przepis

  • Czosnek, cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
  • Mięso kroję w kostkę dodaję do warzyw, gdy mięso zmieni kolor doprawiam solą, papryką ostrą oraz papryką słodką. Marchew obieram, kroję w plasterki, dodaję do mięsa Następnie podlewam jedną szklanką wody i gotuję około 30 minut.
  • Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki, łączę z mięsem. Dodaję fasolkę szparagową i ponownie gotuję około 10 minut.
  • Na koniec rozrabiam zupę węgierską w małej ilości wody i wlewam do mięsa, chwilkę gotuje do momentu zagotowania.
  • Danie gotowe, podaję z kopytkami, kluskami śląskimi lub ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości