Gulasz węgierski w słoikach. Sąsiadki będą błagały o przepis
Nie masz czasu na to, by codziennie gotować obiad? To nie problem. Możesz ugotować na zapas i zawekować. Do przechowywania w słoikach najlepiej nadają się dania takie jak leczo, fasolka po bretońsku, bigos czy aromatyczny i rozgrzewający gulasz po węgiersku. Wypróbuj nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
- 600 g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 4 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki soli
- ziele angielskie, liście laurowe
- pieprz
- 3 strąki zielonej papryki
- 2 pomidory
- Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę.
- Dodać paprykę w proszku i 1 łyżkę wody, wymieszać z cebulą. Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i dusić pod przykryciem około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
- W tym czasie drobno pokroić strąki papryki. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą.
- Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Razem z papryką dodać do mięsa.
- Wszystko przykryć i dusić jeszcze 20 minut.
- Słoiki umyć i wyparzyć. Nakładać gorący gulasz, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze