Trwa ładowanie...
d3cqa9r
29-09-2020 10:52

Gulasz węgierski w słoikach. Sąsiadki będą błagały o przepis

Przepis

Nie masz czasu na to, by codziennie gotować obiad? To nie problem. Możesz ugotować na zapas i zawekować. Do przechowywania w słoikach najlepiej nadają się dania takie jak leczo, fasolka po bretońsku, bigos czy aromatyczny i rozgrzewający gulasz po węgiersku. Wypróbuj nasz przepis.

d3cqa9r
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 łyżki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki soli
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • pieprz
  • 3 strąki zielonej papryki
  • 2 pomidory
Przepis
  • Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę.
  • Dodać paprykę w proszku i 1 łyżkę wody, wymieszać z cebulą. Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie, posolić i dusić pod przykryciem około 50 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • W tym czasie drobno pokroić strąki papryki. Czosnek posiekać i rozetrzeć z solą.
  • Pomidory obrać ze skórki i podzielić na ćwiartki. Razem z papryką dodać do mięsa.
  • Wszystko przykryć i dusić jeszcze 20 minut.
  • Słoiki umyć i wyparzyć. Nakładać gorący gulasz, zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gulasz węgierski w słoikach. Sąsiadki będą błagały o przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
Więcej tematów
d3cqa9r