Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi. Sycący obiad dla rodziny
Gulasz mięsny podany z plackami ziemniaczanymi. Szybkie danie dla każdego - można użyć mięsa drobiowego, ale sprawdzą się też inne rodzaje. Sos idealnie komponuje się z całością. Rodzinna porcja prosto z bloga "Kulinarna maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 500 g filetu z kurczaka
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 sól, pieprz
- 1 pół łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta chili
- 1 kilka pieczarek
- 2 łyżki kukurydzy
- kawałek pora
- pół puszki fasoli czerwonej
- 1 marchewka
- 1 łyżka mąki
- placki ziemniaczane do podania (przepis TUTAJ)
Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, przełożyć do miski. Dodać olej, ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, miód, sól i pieprz oraz cynamon. Wymieszać wszystko razem i dostawić na godzinę. W tym czasie podsmażyć pokrojone na plastry pieczarki, dodać pokrojonego w kostkę pora. Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie paseczki - zrobiłam takie obieraczką do warzyw. Dorzucić mięso, kukurydzę i podsmażyć, zalać wodą - tak, aby mięso było całe przykryte i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec dodać fasolę, przyprawić do smaku, dodać chili. W 100 ml zimnej wody rozrobić mąkę i dodać do sosu, aby go nieco zagęścić.
Zobacz także: jesienny gulasz z wołowiny z grzybami
src="https://d.wpimg.pl/1814146816--1108178332/gulasz.jpg"/>
Polecamy wideo: Co znajduje się w konserwach turystycznych?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski