Gulasz drobiowy z fasolką szparagową i papryką
Gulasz raczej nie kojarzy się z szybkim daniem. Nic bardziej mylnego. Zamiast klasycznego gulaszu wołowego czy wieprzowego, możemy przygotować drobiowy. Ten rodzaj mięsa nie wymaga bowiem długiej obróbki. Do tego ulubione warzywa i pyszny obiad gotowy. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
- Mięso umyć pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą do gyrosa i rozgniecionym czosnkiem.
- Podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
- Z fasolki odciąć końcówki i opłukać ją na durszlaku. Marchew i cebulę obrać i pokroić: marchew w półplasterki, a cebulę w ćwierć plasterki.
- Paprykę umyć, osuszyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją dość drobno.
- Zrumienione mięso zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, fasolkę, paprykę i marchew.
- Mięso z powrotem dodać na patelnię do warzyw, podlać wodą (ok. 200 ml), dodać przyprawy i dusić do miękkości warzyw i mięsa.
- Na samym końcu dodać mrożony groszek, a następnie koncentrat pomidorowy. Zagotować, ewentualnie doprawić.
- Podawać z ryżem.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Podziel się opinią
Komentarze