Trwa ładowanie...
d540xbv
09-06-2020 09:25

Gulasz drobiowy z fasolką szparagową i papryką

Przepis

Gulasz raczej nie kojarzy się z szybkim daniem. Nic bardziej mylnego. Zamiast klasycznego gulaszu wołowego czy wieprzowego, możemy przygotować drobiowy. Ten rodzaj mięsa nie wymaga bowiem długiej obróbki. Do tego ulubione warzywa i pyszny obiad gotowy. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

d540xbv
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Krylowa Kuchnia
Źródło: Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża garść fasolki szparagowej
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mięso umyć pokroić w kostkę, natrzeć przyprawą do gyrosa i rozgniecionym czosnkiem.
  • Podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
  • Z fasolki odciąć końcówki i opłukać ją na durszlaku. Marchew i cebulę obrać i pokroić: marchew w półplasterki, a cebulę w ćwierć plasterki.
  • Paprykę umyć, osuszyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją dość drobno.
  • Zrumienione mięso zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, fasolkę, paprykę i marchew.
  • Mięso z powrotem dodać na patelnię do warzyw, podlać wodą (ok. 200 ml), dodać przyprawy i dusić do miękkości warzyw i mięsa.
  • Na samym końcu dodać mrożony groszek, a następnie koncentrat pomidorowy. Zagotować, ewentualnie doprawić.
  • Podawać z ryżem.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Podziel się opinią

8
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d540xbv
d540xbv
d540xbv
Więcej tematów
d540xbv