Trwa ładowanie...

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

Zupa gulaszowa, czyli oryginalnie gulyásleves, to jedno z najbardziej znanych dań węgierskich. Z naszym przepisem zrobisz ją w domu.

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danieŹródło: fot. Aleksandra Hangel
d2e298b
d2e298b

Na Węgrzech najczęściej przygotowywana jest w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczna, pełna smaku i pachnąca papryką zupa. Jej bazą jest słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że myślami przenosimy się do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • 6 - 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Gdy wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością conajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków, co jakieś czas mieszając.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.

Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2e298b
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2e298b
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj