Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

Zupa gulaszowa, czyli oryginalnie gulyásleves, to jedno z najbardziej znanych dań węgierskich. Z naszym przepisem zrobisz ją w domu.

Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
Źródło zdjęć: © fot. Aleksandra Hangel
Aleksandra Hangel
6

Na Węgrzech najczęściej przygotowywana jest w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczna, pełna smaku i pachnąca papryką zupa. Jej bazą jest słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że myślami przenosimy się do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • 6 - 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Gdy wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością conajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków, co jakieś czas mieszając.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.

Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów