Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

Zupa gulaszowa, czyli oryginalnie gulyásleves, to jedno z najbardziej znanych dań węgierskich. Z naszym przepisem zrobisz ją w domu.

Rozgrzewająca zupa gulaszowa
Źródło zdjęć: © fot. Aleksandra Hangel
Aleksandra Hangel

Na Węgrzech najczęściej przygotowywana jest w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczna, pełna smaku i pachnąca papryką zupa. Jej bazą jest słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że myślami przenosimy się do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
  • 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
  • 3 niewielkie cebule
  • 1 cała włoszczyzna
  • 1 pasta gulaszowa węgierska
  • 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
  • 6 - 8 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • kminek

Do podania:

  • ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  • Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Gdy wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością conajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków, co jakieś czas mieszając.
  • Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.

Gotowe!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał