Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
Zupa gulaszowa, czyli oryginalnie gulyásleves, to jedno z najbardziej znanych dań węgierskich. Z naszym przepisem zrobisz ją w domu.
Na Węgrzech najczęściej przygotowywana jest w tradycyjnych kociołkach zawieszonych nad ogniskiem. To aromatyczna, pełna smaku i pachnąca papryką zupa. Jej bazą jest słonina wieprzowa, wołowina, cebula i papryka. Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że myślami przenosimy się do tego wspaniałego, stojącego winem i papryką kraju.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (najlepsza jest część krzyżowa)
- 150 g słoniny wędzonej (najlepsza jest z Mangalicy)
- 3 niewielkie cebule
- 1 cała włoszczyzna
- 1 pasta gulaszowa węgierska
- 100 g papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej, słodkiej lub słodkiej wędzonej - da bardziej wyrazisty posmak)
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4 litry wody (ewentualnie więcej, jeśli zupa ma być rzadsza)
- 6 - 8 ziemniaków
- sól
- pieprz
- kminek
Do podania:
- ostry przecier z papryki Eros Pista i kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
- Słoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Gdy się wytopi, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
- Dodajemy paprykę mieloną, po chwili wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Należy uważać, aby papryka się nie spaliła, bo da gorzki posmak. Gdy wszystko się podsmaży, dolewamy wina i wody, żeby ilością conajmniej trzykrotnie przekroczyły zawartość kociołka. Dodajemy obraną włoszczyznę i pastę gulaszową oraz pozostałe przyprawy. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 2,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba - doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości ziemniaków, co jakieś czas mieszając.
- Na koniec wyjmujemy włoszczyznę, pora wyrzucamy, a marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne krążki lub kawałki, i dodajemy z powrotem do zupy.
Gotowe!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl