Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko

Gulab jamun to małe słodkie pączki na bazie ciasta, popularny w krajach południowej Azji takich jak Indie, Sri Lanka, Nepal, Pakistan i Bangladesz. Nieodłącznym elementem deseru jest aromatyczny syrop.

Gulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodkoGulab Jamun, czyli orientalny przysmak na słodko
ShirinKader

Ciasto:

  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku
  • ¼ szklanki mąki ryżowej (może być też pszenna)
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • ½ szklanki płynnej śmietanki 18 proc.
  • 1 łyżka oleju kokosowego (tu nierafinowany)

Syrop:

  • 1 ½ szklanki wody
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ¼ szklanki wody różanej
  • 1 łyżka miodu
  • 10 ubitych w moździerzu ziaren kardamonu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przepis

Wszystkie składniki ciasta przesiewamy przez sito. Dolewamy śmietankę i zagniatamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masa powinna odrywać się od dna naczynia, dlatego w trakcie wyrabiania ciasta dodajemy olej kokosowy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypujemy mleka w proszku, jeśli za gęste – rozrzedzamy śmietanką. Z ciasta formujemy małe kulki i smażymy na oleju kokosowym (może być zwykły) rozgrzanym mniej więcej do 180 stopni C. W miarę smażenia kulki zaczną rosnąć i rumienić się na złocisty kolor.
Ważne: nie można smażyć wszystkich kulek jednocześnie, żeby się nie posklejały, należy zostawić między nimi trochę wolnej przestrzeni. W trakcie smażenia kulki delikatnie obracamy. Proces smażenia powinien przebiegać wolno, w przeciwnym razie ciasto będzie surowe w środku. Kiedy gulab jamun zarumienią się, przekładamy je z patelni na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia z tłuszczu.
W tym czasie przygotowujemy syrop: do wody dodajemy cukier, miód i wodę różaną, dokładnie wszystko mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Tuż przed zagotowaniem wsypujemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 min. Gdy syrop trochę ostygnie, wrzucamy do niego kulki z ciasta uprzednio nakłute cienką igłą. Trzymamy je w syropie ok. godziny, od czasu do czasu sprawdzając, czy odpowiednio nasiąkają. Powinny przy tym trochę spęcznieć. Gulab jamun przechowujemy w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Przed podaniem można posypać je kruszonką z pistacji i płatków różanych.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce