Grzechy główne polskiej gastronomii

None

Obraz

/ 8Czym grzeszą polscy restauratorzy

Obraz
© flickr.com/avlxyz/cc 2.0/at/sa

Przeterminowane przyprawy, mniejsze porcje, stare ryby - to tylko niektóre nieprawidłowości wykryte przez inspektorów kontrolujących beskidzkie restauracje. Do listy grzechów polskiej gastronomii można jednak śmiało dopisać jeszcze kilka pozycji.

/ 8Sypią się mandaty

Obraz
© flickr.com/foundingfarmers/cc 2.0/at

Kontrole beskidzkich restauracji nadal trwają, już teraz jednak wiadomo, że nie wszyscy restauratorzy są uczciwi wobec swoich klientów. Jak donosi radio RMF FM inspektorzy handlowi wystawili już mandaty na około 2 tys. złotych. Czym grzeszą polscy restauratorzy? Zobaczcie sami...

/ 8Mniejsze porcje

Obraz
© flickr.com/johnonolan/cc 2.0/at

W skontrolowanych restauracjach zdarzało się, że serwowane porcje były mniejsze niż być powinny. Dotyczy to zarówno jedzenia, jak i alkoholu. I tak, zamawiający "pięćdziesiątkę" wódki w rzeczywistości otrzymywano "trzydziestkę". Ponadto w niektórych lokalach nie podawano wagi potraw.

/ 8Przeterminowane produkty

Obraz
© flickr.com/teesha/cc 2.0/at/ndw

Kolejny, znacznie poważniejszych grzech, to przeterminowane produkty - ryby, których data ważności minęła 5 miesięcy temu, stare mięso, które być może doprawiano starymi przyprawami, bo i te - w niektórych lokalach - okazały się przeterminowane.

/ 8Jedzenie i trutka na myszy

Obraz
© flickr.com/kyaabo/cc 2.0/at/ndw

Serwowanie napojów zamiast soków czy też gorszej jakości herbaty zamiast markowej, to nic, w porównaniu z trzymaniem jedzenia w chłodni, w której wysypana została również trutka na myszy. Zdarza się również, że restauratorzy trzymają w jednej lodówce drób z lodami, bigosem, ciastem i wieprzowiną - czytamy na stronie RMF FM.

/ 8Zabieranie talerza

Obraz
© flickr.com/star5112/cc 2.0/at/sa

Nieprawidłowości wykryte przez inspektorów nierzadko trudno wychwycić jest klientom. Ci drudzy mogą jednak całkiem sporo powiedzieć na temat obsługi. Niechlujny kelner pracujący "za karę" to również nierzadki widok. Podobnie jak zabieranie talerza sprzed nosa lub w czasie, gdy klient wyszedł np. do toalety.

/ 8Jedzenie "na raty"

Obraz
© flickr.com/jorge-11/cc 2.0/at

Kolejny, znacznie poważniejszych grzech, to przeterminowane produkty - ryby, których data ważności minęła 5 miesięcy temu, stare mięso, które być może doprawiano starymi przyprawami, bo i te - w niektórych lokalach - okazały się przeterminowane.

/ 8Uwaga na olej

Obraz
© flickr.com/arvindgrover/cc 2.0/at/sa

Tłuszcz, na którym smażone są m.in. frytki czy ciasta z jabłkami zawiera substancje ograniczające jełczenie i rozpryskiwanie. Powinien być wymieniany każdego dnia, ale małe bary często nie trzymają się tej zasady, co znacznie bardziej odbija się na naszym zdrowiu. Podczas wielokrotnego podgrzewania uwalniają się w nim szkodliwe substancje. Nierzadko więc, po jedzeniu jeszcze przez długi czas czujemy się ociężali i mamy zgagę.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości