Trwa ładowanie...

Grilluj przy każdej pogodzie. Nie musisz wychodzić z domu

Jeśli tęsknisz za soczystą i skwierczącą kiełbasą lub karkówką prosto z grilla, nie musisz odkurzać starego modelu ogrodowego. Możesz przygotować grillowane potrawy w domowym zaciszu bez sadzy i szkodliwych substancji zawartych w dymie.

Grilluj przy każdej pogodzie. Nie musisz wychodzić z domuŹródło: shutterstock
d3xbsh9
d3xbsh9

Grill elektryczny pozwoli ci na przygotowanie większej gamy grillowanych potraw. Precyzyjne modele umożliwiają dopasowanie stopnia wypieczenia potrawy do preferencji smakowych domowników, a co za tym idzie zafundowanie im smacznego posiłku bez konieczności wychodzenia z domu.

Nie patrz na pogodę

Jeśli tęsknisz za aromatem grillowanych potraw, możesz wyposażyć swoją kuchnię w niewielki grill elektryczny, z którego możesz korzystać przez cały rok, bez względu na pogodę. Obejdzie się bez czasochłonnego rozpalania i długotrwałego rozgrzewania węgla do odpowiedniej temperatury. Nie musisz stosować sztucznych podpałek i mieć grilla cały czas na oku w obawie przed tym, że rosnący ogień zwęgli potrawy.

Grill elektryczny postawisz tam gdzie chcesz, pod warunkiem że masz dostęp do gniazdka elektrycznego. Możesz więc używać go w kuchni lub nawet na stole w jadalni. W ten sposób każdy z domowników będzie kłaść na ruszcie wszystko, na co ma ochotę. Zapomnij o wysuszonym mięsie i spalonych warzywach. Ręczna regulacja pozwoli ci dopasować temperaturę do rodzaju pieczonej potrawy.

Grilluj bez dymu

Grill bez węgla to również grill bez sadzy i szkodliwych substancji dostających się do potrawy wraz z dymem. Elektryczne modele pomogą zadbać o zdrowie i przygotować dania, które nie będą pachniały jak wędzonka. Płyta nagrzewa się równomiernie, nie musisz więc stale przewracać i przesuwać potraw w obawie, że część składników będzie niedopieczona.

Pixabay
Źródło: Pixabay

Jeśli przygotowujesz na grillu elektrycznym delikatne mięsa, takie jak ryby, możesz rozważyć rozłożenie ich na papierze do pieczenia. Dzięki temu po skończonym posiłku nie musisz brać się za mozolne czyszczenie tacek. Możesz jedynie przetrzeć płytę ręcznikiem papierowym w celu usunięcia tłuszczu, który przeciekł przez papier.

Musisz również pamiętać, że nie wolno piec w zbyt wysokiej temperaturze. Zwęglone resztki mogą uszkodzić powłokę nieprzywieralną, a tłuszcz będzie pryskać na boki. Pamiętaj również, że używanie metalowych sztućców czy łopatek nie wchodzi w grę. W ten sposób możesz uszkodzić powłokę teflonową. To sprawi, że nie tylko jedzenie będzie przywierać, ale do żywności będą przedostawać się szkodliwe związki.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Przy zakupie elektrycznego grilla warto zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników. Jedną z kluczowych kwestii jest rodzaj powłoki pokrywającej ruszt. Im lepszy grill, tym trwalszego materiału użyto i tym lepsze są jego właściwości zapobiegające przywieraniu. Musisz również zdecydować, czy potrzebujesz grilla otwartego czy zamkniętego. Pierwszy będzie wymagał kilkukrotnego obracania potraw, ale możesz na bieżąco śledzić proces pieczenia. Modele obustronne nie wymagają obracania mięsa, więc przygotowywanie potrawy przebiega o wiele szybciej.

d3xbsh9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3xbsh9
Więcej tematów