Trwa ładowanie...
d2g5ej6
05-07-2022 09:58

Grillowany kurczak satay

Przepis

Grill jest podstawowym punktem wakacyjnej listy „to do” w Polsce. Uwielbiamy uczty na świeżym powietrzu, ale często kojarzymy je z wielkimi przygotowaniami i unoszącym się dymem. Nie musi tak być! To danie możesz przygotować również na grillu elektrycznym. Przepis poleca ekspert marki Gorenje.

d2g5ej6
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

• 6 piersi z kurczaka (150-180 g każda)
• sól
• czarny pieprz
• 170 ml mleka kokosowego z puszki
• 90 g masła orzechowego
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka curry w proszku
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 łyżka soku z limonki

Przepis
  • Do rondla wlej mleko, dodaj masło orzechowe, pieprz cayenne, sól i sok z limonki. Pomieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj do wrzenia i odstaw.
  • Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki 30 minut przed grillowaniem i wytrzyj ręcznikiem ręcznikiem papierowym, by były suche. Następnie skrop mięso oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
  • Włącz grill i wybierz odpowiedni program do pieczenia kurczaka. Gdy urządzenie będzie już wystarczająco nagrzane, ułóż kurczaka na płycie, zamknij pokrywę i grilluj.
  • Po zakończeniu wyłóż kurczaka na talerz i odstaw na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przygotowane danie serwuj z sosem satay i z sałatką lub gotowanym ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Grillowany kurczak satay
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
d2g5ej6
Więcej tematów
d2g5ej6