Grillowany kurczak satay
Grill jest podstawowym punktem wakacyjnej listy „to do” w Polsce. Uwielbiamy uczty na świeżym powietrzu, ale często kojarzymy je z wielkimi przygotowaniami i unoszącym się dymem. Nie musi tak być! To danie możesz przygotować również na grillu elektrycznym. Przepis poleca ekspert marki Gorenje.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
• 6 piersi z kurczaka (150-180 g każda)
• sól
• czarny pieprz
• 170 ml mleka kokosowego z puszki
• 90 g masła orzechowego
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka curry w proszku
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 łyżka soku z limonki
Przepis
- Do rondla wlej mleko, dodaj masło orzechowe, pieprz cayenne, sól i sok z limonki. Pomieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj do wrzenia i odstaw.
- Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki 30 minut przed grillowaniem i wytrzyj ręcznikiem ręcznikiem papierowym, by były suche. Następnie skrop mięso oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
- Włącz grill i wybierz odpowiedni program do pieczenia kurczaka. Gdy urządzenie będzie już wystarczająco nagrzane, ułóż kurczaka na płycie, zamknij pokrywę i grilluj.
- Po zakończeniu wyłóż kurczaka na talerz i odstaw na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przygotowane danie serwuj z sosem satay i z sałatką lub gotowanym ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl