Grillowana wątróbka na ostro. W tym wydaniu smakuje obłędnie
Próbowaliście kiedyś grillowanej wątróbki? Zapewniamy, że tak przygotowana smakuje wybornie. Wyrazistości dodają jej czerwona cebula i kolendra. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy.
- Cebulę kroimy w cienkie plastry i posypujemy przyprawą grill do warzyw. Do cebuli dodajemy wątróbkę, dolewamy sos sojowy, olej, doprawiamy chili i całość mieszamy.
- Odstawiamy na ok. 15 min.
- Tak przygotowaną wątróbkę (z powstałym sosem) przekładamy na podwójnie złożoną folię aluminiową, dodajemy świeżej kolendry i zamykamy folię jak sakiewkę. Grillujemy tak długo (zaglądamy), aż wątróbka będzie idealna tzn. taka, jak lubicie. Pod koniec grillowania rozchylamy folię, żeby odparował nadmiar powstałego sosu.
- Wątróbkę przed podaniem posypujemy słodką papryką wędzoną, oraz dodajemy listki świeżej kolendry.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl