Siedem pysznych koreczków na sylwestrową imprezę
Atrakcyjnie wyglądają, obłędnie smakują i można je wygodnie jeść, bez konieczności szukania sztućców czy talerzyka. Koreczki przygotujemy niemal ze wszystkiego, a odpowiednio skomponowane staną się hitem sylwestrowej imprezy. Oto kilka propozycji.
Koreczki z mortadelą
Zła sława ciągnie się za nią od czasów PRL-u, często bywa pogardliwie nazywana "szynką dla ubogich". Tymczasem we Włoszech uchodzi za królową wędlin. Dobrej jakości mortadela to smaczna kiełbasa, którą można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów, choćby do przygotowania imprezowych koreczków. Na długi patyczek nadziewamy na przemian: kostki mortadeli i sera żółtego (np. goudy), małe korniszony oraz marynowane pieczarki. Smakowitym dopełnieniem koreczków będzie sos musztardowy lub chrzanowy.
Koreczki z paluszkami krabowymi
Ich nazwa pochodzi bardziej od kształtu, przypominającego odnóża kraba niż dodatku mięsa tych skorupiaków. W składzie paluszków, zwanych też surimi, pojawia się zazwyczaj mielone mięso ryb, najczęściej dorsza, mintaja lub morszczuka. Jak wykorzystać je do przygotowania koreczków? Paluszki kroimy na niewielkie kawałki, po czym nadziewamy na patyczek, na przemian z kostkami ananasa (świeżego lub z puszki) oraz wyrazistego w smaku sera, np. oscypkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tapas - sylwestrowe przekąski w hiszpańskim stylu
Koreczki z wegetariańskich kabanosów
Cienkie, dobrze ususzone i uwędzone kiełbaski od przeszło 100 lat goszczą na polskich stołach, wciąż ciesząc się niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, że na rynku coraz częściej pojawiają się ich także ich wegetariańskie zamienniki, których bazę stanowi białko roślinne, zazwyczaj wytwarzane z odtłuszczonych płatków sojowych. Przygotowane z nich kabanosy będą ciekawym pomysłem dla osób unikających spożywania mięsa. Kiełbaski wystarczy pokroić na kawałki, po czym nadziać na patyczek, przekładając kostkami sera feta, świeżego ogórka i ciemnego chleba o zwartej strukturze, najlepiej pumpernikla.
Koreczki z wędzonym łososiem
Wędzony łosoś to nie tylko bogate źródło cennych składników odżywczych, ale również smaczny i uniwersalny produkt spożywczy, który świetnie sprawdzi się jako składnik sylwestrowych koreczków. Jak je przygotować? Na plasterek ogórka nakładamy trochę serka śmietankowego, następnie kawałek łososia i czarną oliwkę. Wszystko przebijamy długą wykałaczką.
Koreczki w stylu caprese
Trudno znaleźć bardziej klasyczną włoską sałatkę. Caprese znajdziemy w menu niemal każdej restauracji na Półwyspie Apenińskim. Jak przygotować ten specjał w wersji "koreczkowej". Zadanie jest bardzo proste. Na długi patyczek nadziewamy połówkę pomidorka koktajlowego, następnie listek bazylii i małą kulkę mozzarelli, zwieńczamy drugą połówką pomidorka. Koreczki świetnie komponują się z prostym sosem na bazie oliwy i soku z cytryny, doprawionym solą i pieprzem.
Koreczki owocowe
Chcesz, by na sylwestrowym stole pojawiło się coś słodkiego i orzeźwiającego? Przygotuj koreczki z owoców. Można je wykonać niemal ze wszystkiego (banana, winogron, kiwi, truskawki, gruszki, jabłka, mango, borówki amerykańskiej), pamiętając o zachowaniu pewnych zasad – powinniśmy zachować różnorodność kolorystyczną, a z niektórych owoców, np. winogron, usunąć pestki.
Koreczki serowe
Sery, zwłaszcza twarde (cheddar, emmentaler, edam, gouda), świetnie sprawdzają się jako składnik koreczków. Miłośnicy takich przysmaków mogą połączyć kilka rodzajów, urozmaicając je także np. kostkami fety lub camemebrta. Dla przełamania smaku warto przełożyć ser marynowanymi warzywami (korniszony, cebulki perłowe, papryczki, patisony), suszonymi pomidorami czy oliwkami.