Granat wybucha w sałatce
Wygląda trochę jak jabłko z twardą skórką. Pod nią znajdziemy rubinowe ziarenka o cudownych właściwościach. W sklepie często nie zwracamy na niego uwagi, bywa też, że najzwyczajniej w świecie nie wiemy, jak się do niego zabrać. A szkoda, ponieważ granat jest owocem, który każdy powinien włączyć do swojego jadłospisu.
Chińska medycyna już dawno uznała sok z granatu za „skoncentrowane życie” i symbol długowieczności. W niektórych regionach basenu Morza Śródziemnego czerwony owoc nawet czczono, uznając za święty. Można tylko żałować, że dziś niedostatecznie doceniamy jego cudowne właściwości, ponieważ sok z tych owoców to prawdziwa bomba zdrowotna.
Ziarna zdrowia
- Owoc granatu jest bogaty w witaminy C i E, składniki mineralne takie jak: selen, miedź, potas i cynk. Jest również źródłem antyoksydantów – polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego). Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, demencji, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie oraz chorobom nowotworowym. Polifenole granatu – jak wykazały badania - zapobiegają i hamują rozwój raka prostaty. Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające z tego owocu pozytywnie wpływają również na funkcjonowanie mózgu – stosowane są wspomagająco w stwardnieniu rozsianym, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Sok z granatu ma 3-4 razy większą siłę przeciwutleniającą niż czerwone wino czy zielona herbata. Jest również źródłem fitoestrogenów, podwyższa poziom testosteronu, co zwiększa popęd seksualny. Poprawia nastrój i pamięć – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska,
dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.
Granat zawiera w sobie ogromną ilość soczystych pestek. Z tego powodu tysiące lat temu uznawano go za symbol płodności i siły. Hipokrates, ojciec medycyny, był zdania, że owoc może być użyteczny przy leczeniu niepłodności. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Królowej Małgorzaty w Edynburgu dowiedli, że regularne picie szklanki soku z granatów dziennie, powoduje wzrost poziomu testosteronu nawet o 30 procent. Jak wiadomo, hormon ten znacząco poprawia jakość życia w sypialni. Udowodniono również ochronne działanie granatu na płód. Przyszłe mamy pijąc sok zabezpieczają nienarodzone dziecko przed uszkodzeniami mózgu.
Dowiedziono, że składniki granatu blokują wolne rodniki i silnie hamują proces utleniania, a tym samym chronią komórki przed zniszczeniem, i co za tym idzie, starzeniem. Na dodatek nawilżają, poprawia ukrwienie, zwiększają elastyczność i jędrność skóry.
Naśladuj Nigellę
Niewiele jest przeciwwskazań do spożywania granatu. Tak naprawdę wszystko uzależnione jest od tego, w jaki sposób chcemy czerpać z jego dobrodziejstwa.
- Z pewnością warto jeść owoce granatu i pić z niego soki. Choć owoce będą lepszym źródłem błonnika, nie zawsze są najlpszą opcją dla dzieci i osób starszych ze względu na swoją pestkową budowę. Kiedy mamy trudności z gryzieniem czy przełykaniem warto sięgnąć po 100 procentowe soki - dodaje dietetyk.
Granat można jeść na wiele sposobów. Po przekrojeniu wystarczy wydobyć z niego rubinowe ziarenka i jeść na surowo. Świetnie nadaje się do deserów i jako dodatek do lodów. Nigella Lawson, brytyjska ikona kuchni i autorka bestsellerów o gotowaniu, uwielbia dodawać ziarenka granatu do sałatek i mięs. W jednej ze swoich książek napisała: "Nie za bardzo lubię surową cebulę, ale granat i sok z limonki redukują jej drażniące pieczenie. Szczerze - tak przygotowaną cebulę mogłabym jeść samą".
Warto naśladować Nigellę.
ml/mmch/kuchnia.wp.pl