Granat wybucha w sałatce

Wygląda trochę jak jabłko z twardą skórką. Pod nią znajdziemy rubinowe ziarenka o cudownych właściwościach. W sklepie często nie zwracamy na niego uwagi, bywa też, że najzwyczajniej w świecie nie wiemy, jak się do niego zabrać. A szkoda, ponieważ granat jest owocem, który każdy powinien włączyć do swojego jadłospisu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Chińska medycyna już dawno uznała sok z granatu za „skoncentrowane życie” i symbol długowieczności. W niektórych regionach basenu Morza Śródziemnego czerwony owoc nawet czczono, uznając za święty. Można tylko żałować, że dziś niedostatecznie doceniamy jego cudowne właściwości, ponieważ sok z tych owoców to prawdziwa bomba zdrowotna.

Ziarna zdrowia

- Owoc granatu jest bogaty w witaminy C i E, składniki mineralne takie jak: selen, miedź, potas i cynk. Jest również źródłem antyoksydantów – polifenoli, które przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego (wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają ukrwienie mięśnia sercowego). Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, demencji, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie oraz chorobom nowotworowym. Polifenole granatu – jak wykazały badania - zapobiegają i hamują rozwój raka prostaty. Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające z tego owocu pozytywnie wpływają również na funkcjonowanie mózgu – stosowane są wspomagająco w stwardnieniu rozsianym, chorobie Parkinsona czy Alzheimera. Sok z granatu ma 3-4 razy większą siłę przeciwutleniającą niż czerwone wino czy zielona herbata. Jest również źródłem fitoestrogenów, podwyższa poziom testosteronu, co zwiększa popęd seksualny. Poprawia nastrój i pamięć – tłumaczy Sandra Nowacka-Jaskólska,
dietetyk z Kliniki Invicta w Warszawie.

Granat zawiera w sobie ogromną ilość soczystych pestek. Z tego powodu tysiące lat temu uznawano go za symbol płodności i siły. Hipokrates, ojciec medycyny, był zdania, że owoc może być użyteczny przy leczeniu niepłodności. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu Królowej Małgorzaty w Edynburgu dowiedli, że regularne picie szklanki soku z granatów dziennie, powoduje wzrost poziomu testosteronu nawet o 30 procent. Jak wiadomo, hormon ten znacząco poprawia jakość życia w sypialni. Udowodniono również ochronne działanie granatu na płód. Przyszłe mamy pijąc sok zabezpieczają nienarodzone dziecko przed uszkodzeniami mózgu.

Dowiedziono, że składniki granatu blokują wolne rodniki i silnie hamują proces utleniania, a tym samym chronią komórki przed zniszczeniem, i co za tym idzie, starzeniem. Na dodatek nawilżają, poprawia ukrwienie, zwiększają elastyczność i jędrność skóry.

Naśladuj Nigellę

Niewiele jest przeciwwskazań do spożywania granatu. Tak naprawdę wszystko uzależnione jest od tego, w jaki sposób chcemy czerpać z jego dobrodziejstwa.

- Z pewnością warto jeść owoce granatu i pić z niego soki. Choć owoce będą lepszym źródłem błonnika, nie zawsze są najlpszą opcją dla dzieci i osób starszych ze względu na swoją pestkową budowę. Kiedy mamy trudności z gryzieniem czy przełykaniem warto sięgnąć po 100 procentowe soki - dodaje dietetyk.

Granat można jeść na wiele sposobów. Po przekrojeniu wystarczy wydobyć z niego rubinowe ziarenka i jeść na surowo. Świetnie nadaje się do deserów i jako dodatek do lodów. Nigella Lawson, brytyjska ikona kuchni i autorka bestsellerów o gotowaniu, uwielbia dodawać ziarenka granatu do sałatek i mięs. W jednej ze swoich książek napisała: "Nie za bardzo lubię surową cebulę, ale granat i sok z limonki redukują jej drażniące pieczenie. Szczerze - tak przygotowaną cebulę mogłabym jeść samą".

Warto naśladować Nigellę.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce