Granat – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni

Granat jest nazywany owocem życia. To prawdziwa bomba witaminowa i eliksir młodości. Od siedmiu tysięcy lat granaty były stosowane w medycynie ludowej i uchodziły za naturalne lekarstwo. Istnieje też legenda, że każdy owoc granatu zawiera 613 ziarenek, które symbolizują żydowskie przykazania.

Grant bywa nazywany owocem życia ze względu na swoje liczne właściwości odżywcze
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Andżelika Kolebuk

Grant – charakterystyka

Granatowiec właściwy rośnie w Azji Zachodniej, na Kaukazie i Półwyspie Indyjskim, to właśnie dzięki uprawie tej rośliny otrzymuje się owoce granatu, które na cały świecie są cenione jako źródło witamin i substancji odżywczych. Granat wielkością przypomina jabłko. Ma purpurową, dosyć twardą łupinę i intensywnie czerwone ziarenka w środku. Poszczególny odmiany granatu różnią się barwą skórki, która może też mieć kolor fioletowy, pomarańczowy lub brązowy.

Jakość granatu łatwo ocenić na podstawie wyglądzie jego skórki. Jeśli jest jednolita, pozbawiona plan i uszkodzeń, to możemy uznać, że ziarenka zawarte w środku również są dobrej jakości. Ciekawym patentem jest także ocenianie granatu na podstawie dźwięku, jaki wydaje. Wystarczy lekko nacisnąć palcem łupinkę. Jeśli usłyszymy wtedy charakterystyczne „skrzypienie” – owoc granatu jest dojrzały, a ziarenka w środku – soczyste i pełne smaku.

Granat – wartości odżywcze

Dobroczynny wpływ granatu na zdrowie człowieka jest nie do przecenienia. To źródło takich witamin, jak: A, C, E, B oraz wielu cennych minerałów, np. magnezu, potasu, jodu, krzemu i fosforu.

Granat – właściwości

Owoce granatu uchodzą za afrodyzjak i symbol płodności, ale też – lek na zmęczenie, stres i skuteczne narzędzie w walce z powstawaniem chorób nowotworowych.

Ze względu na bardzo dużą ilość zawartych w granatach przeciwutleniaczy owoc skutecznie eliminuje wolne rodniki i przeciwdziała rozwoju komórek rakowych. Dzięki temu granat wspomaga leczenie nowotworów płuc, piersi, wątroby czy prostaty.

Jedzenie owoców granatu poprawia także prace układu krążenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Usprawnia przepływ krwi, wzmacniają naczynka krwionośne i dzięki temu przeciwdziała miażdżycy. Osoby cierpiące na nadciśnienie i problemy z cholesterolem powinny na stałe włączyć granaty do diety, ponieważ owoce te obniżają zarówno cholesterol, jak i ciśnienie.

Sok z granatu powinien stać się także przyjacielem każdej kobiety, ponieważ łagodzi objawy PMS i pomaga przejść przez uciążliwości menopauzy. Fitohormony zawarte w owocach grantu poprawiają bowiem nastrój, pomagają uregulować pracę hormonów i zmniejszyć napady gorąca. Poza tym, jeden granat to tylko 80 kcal.

Granat – zastosowanie w kuchni

Granaty możemy jeść na surowo, dodając je do owsianki czy jogurtu, ale także przygotować z nich napoje i koktajle. Sok z grantów może też stanowić świetny dodatek do drinków i sosów. Owoce idealnie dopełniają smak dojrzewających serów, wędlin czy drobiu. Warto także dosypywać ziarenka granatu do sałatek, zwłaszcza tych zawierających szpinak i jarmuż.

Granat - ciekawostka

Przeciwutleniaczy zawartych w granacie jest trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie, które słynie z właściwości antyoksydacyjnych.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne