Gotowanie na wagę

W sprzedaży jest całe mnóstwo rodzajów wag kuchennych. Można je postawić na szafce, wbudować w blat, powiesić na ścianie... Różnią się głównie wyglądem, funkcjonalnością i naturalnie ceną.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

W sprzedaży jest całe mnóstwo rodzajów wag kuchennych. Można je postawić na szafce, wbudować w blat, powiesić na ścianie... Różnią się głównie wyglądem, funkcjonalnością i naturalnie ceną.

Najtańsze wagi kupić można już za kilkadziesiąt złotych. Nie liczcie jednak na to, że będą dokładne. Najmniejszy margines błędu oferują wagi elektroniczne. Ich standardowy udźwig wynosi 5 kg, a dokładność około 1 g. Tańsza wersja kosztuje niewiele powyżej 50 zł.

Do wyboru

Cena wagi elektronicznej uzależniona jest od wyglądu (od nowoczesnych do stylizowanych kształtów) oraz tego, co dany model potrafi. Bardzo przydatna jest np. funkcja tary, która daje możliwość wyzerowania wagi i odważenia produktu w dowolnym naczyniu lub pojemniku. Do tego elektroniczne wagi mogą posiadać zegar i minutnik, który przydaje się m.in. do odmierzania czasu podczas gotowania jajek.

Osoby, które nie chcą marnować miejsca na kuchennym blacie, mogą skorzystać z wagi wiszącej. Jej maksymalny udźwig jest zwykle mniejszy niż wersji stojącej, ale montowana na ścianie wygląda niezwykle estetycznie. Inna propozycja to waga montowana na stałe w blacie. Jej zaletą jest duża dokładność i spory udźwig. Do tego nie zajmuje miejsca i jest praktycznie niezauważalna.

W dobie miniaturyzacji łyżka do ważenia wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu idealna do odmierzania małych porcji. I robi to z dokładnością 0,1 grama. Łyżka posiada cyfrowy wyświetlacz oraz funkcję zapamiętywania kolejnych pomiarów. Jest jednak stosunkowo droga. Kosztuje tyle, co dobrej jakości waga stołowa.

Na oko i dokładnie

Standardowa szklanka ma objętość około 250 ml. Jednak za jej pomocą możemy odmierzyć nie tylko płyn, ale i inne składniki. Bez problemu zmieścimy w niej: 90 g płatków owsianych, 170 g mąki pszennej, 180 g mąki ziemniaczanej, 200 g kaszy manny lub cukru pudru, 220 g cukru kryształowego, 230 g oliwy lub ryżu, 260 g śmietany, 300 g soli i 360 g miodu.

W odmierzaniu składników pomoże nam także zwykła łyżka stołowa, która standardowo ma mniej więcej 15 ml pojemności. Za jej pomocą zważymy: 8 g płatków owsianych, 10 g mąki pszennej lub ziemniaczanej, 12 g kaszy manny lub cukru pudru, 13 g ryżu lub cukru kryształowego, a także oleju, 15 g masła lub śmietany, 22 g miodu.

Największą dokładność zapewni nam łyżeczka do herbaty, która ma około 5 ml objętości. Bez problemu odmierzymy za jej pomocą: 3 g mąki pszennej, ziemniaczanej lub kaszy manny, 4 g ryżu, cukru kryształowego lub cukru pudru, 5 g masła, śmietany lub oleju, 6 g soli, 7 g miodu.

Proste przepisy

W wielu książkach kucharskich wagę składników podaje się nie za pomocą gramatury, ale właśnie w prostym przeliczeniu na szklanki, łyżki lub części. I nic w tym dziwnego. Tak jest nie tylko wygodniej, ale i trudniej o pomyłkę. Zresztą, sami sprawdźcie i przygotujcie kruche ciasto z jabłkami.

Potrzebne będzie: 5 dużych jabłek, 3 żółtka, 3 szklanki mąki tortowej, 1 kostka margaryny, pół szklanki śmietany 18 proc., pół szklanki maślanki, pół szklanki cukru i 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Jabłka trzemy na jednolitą masę. Farsz odstawiamy i bierzemy się za ciasto. Mieszamy pozostałe składniki, uważając, aby masa nie była zbyt rzadka (unikniecie tego, dodając mąki) lub gęsta (dodając śmietany). Gdy będzie gotowa - dzielimy ją na dwie porcje i wałkujemy. Ciasto układamy na blachę, wykładamy jabłka i znów ciasto. Pieczemy przez godzinę w rozgrzanym piekarniku. Prawda, że proste?

qk

fot. sxc.hu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce