Gotowanie na wagę
W sprzedaży jest całe mnóstwo rodzajów wag kuchennych. Można je postawić na szafce, wbudować w blat, powiesić na ścianie... Różnią się głównie wyglądem, funkcjonalnością i naturalnie ceną.
W sprzedaży jest całe mnóstwo rodzajów wag kuchennych. Można je postawić na szafce, wbudować w blat, powiesić na ścianie... Różnią się głównie wyglądem, funkcjonalnością i naturalnie ceną.
Najtańsze wagi kupić można już za kilkadziesiąt złotych. Nie liczcie jednak na to, że będą dokładne. Najmniejszy margines błędu oferują wagi elektroniczne. Ich standardowy udźwig wynosi 5 kg, a dokładność około 1 g. Tańsza wersja kosztuje niewiele powyżej 50 zł.
Do wyboru
Cena wagi elektronicznej uzależniona jest od wyglądu (od nowoczesnych do stylizowanych kształtów) oraz tego, co dany model potrafi. Bardzo przydatna jest np. funkcja tary, która daje możliwość wyzerowania wagi i odważenia produktu w dowolnym naczyniu lub pojemniku. Do tego elektroniczne wagi mogą posiadać zegar i minutnik, który przydaje się m.in. do odmierzania czasu podczas gotowania jajek.
Osoby, które nie chcą marnować miejsca na kuchennym blacie, mogą skorzystać z wagi wiszącej. Jej maksymalny udźwig jest zwykle mniejszy niż wersji stojącej, ale montowana na ścianie wygląda niezwykle estetycznie. Inna propozycja to waga montowana na stałe w blacie. Jej zaletą jest duża dokładność i spory udźwig. Do tego nie zajmuje miejsca i jest praktycznie niezauważalna.
W dobie miniaturyzacji łyżka do ważenia wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu idealna do odmierzania małych porcji. I robi to z dokładnością 0,1 grama. Łyżka posiada cyfrowy wyświetlacz oraz funkcję zapamiętywania kolejnych pomiarów. Jest jednak stosunkowo droga. Kosztuje tyle, co dobrej jakości waga stołowa.
Na oko i dokładnie
Standardowa szklanka ma objętość około 250 ml. Jednak za jej pomocą możemy odmierzyć nie tylko płyn, ale i inne składniki. Bez problemu zmieścimy w niej: 90 g płatków owsianych, 170 g mąki pszennej, 180 g mąki ziemniaczanej, 200 g kaszy manny lub cukru pudru, 220 g cukru kryształowego, 230 g oliwy lub ryżu, 260 g śmietany, 300 g soli i 360 g miodu.
W odmierzaniu składników pomoże nam także zwykła łyżka stołowa, która standardowo ma mniej więcej 15 ml pojemności. Za jej pomocą zważymy: 8 g płatków owsianych, 10 g mąki pszennej lub ziemniaczanej, 12 g kaszy manny lub cukru pudru, 13 g ryżu lub cukru kryształowego, a także oleju, 15 g masła lub śmietany, 22 g miodu.
Największą dokładność zapewni nam łyżeczka do herbaty, która ma około 5 ml objętości. Bez problemu odmierzymy za jej pomocą: 3 g mąki pszennej, ziemniaczanej lub kaszy manny, 4 g ryżu, cukru kryształowego lub cukru pudru, 5 g masła, śmietany lub oleju, 6 g soli, 7 g miodu.
Proste przepisy
W wielu książkach kucharskich wagę składników podaje się nie za pomocą gramatury, ale właśnie w prostym przeliczeniu na szklanki, łyżki lub części. I nic w tym dziwnego. Tak jest nie tylko wygodniej, ale i trudniej o pomyłkę. Zresztą, sami sprawdźcie i przygotujcie kruche ciasto z jabłkami.
Potrzebne będzie: 5 dużych jabłek, 3 żółtka, 3 szklanki mąki tortowej, 1 kostka margaryny, pół szklanki śmietany 18 proc., pół szklanki maślanki, pół szklanki cukru i 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jabłka trzemy na jednolitą masę. Farsz odstawiamy i bierzemy się za ciasto. Mieszamy pozostałe składniki, uważając, aby masa nie była zbyt rzadka (unikniecie tego, dodając mąki) lub gęsta (dodając śmietany). Gdy będzie gotowa - dzielimy ją na dwie porcje i wałkujemy. Ciasto układamy na blachę, wykładamy jabłka i znów ciasto. Pieczemy przez godzinę w rozgrzanym piekarniku. Prawda, że proste?
qk
fot. sxc.hu