Gotowanie na ekranie: jabłko w roli głównej
Jabłka to idealny owoc. Nie dość, że można kupić je o każdej porze roku, to nie kosztują wiele. Można je jeść na surowo i przyrządzać smaczne desery. I mowa nie tylko o popularnej szarlotce. Restauratorka Beata Kartowicz zaprezentowała przepisy na jabłkowo-ananasowe crumble, klasyczne włoskie ciasto jabłkowe, pieczone jabłka nadziewane masą orzechowo-marcepanową oraz szarlotkę Le Targ.
Zobaczcie przepis na pieczone jabłka.
Składniki:
2 jabłka,4 łyżki masy marcepanowej,po garści orzechów włoskich i laskowych, łyżka rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (ewentualnie w porto), 2 łyżki masła, 2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie:
Jabłka umyć, osuszyć, ściąć górę odłożyć, wydrążyć nasiona nasienne, skropić wnętrze sokiem z cytryny. Posiekać orzechy bardzo drobno lub zmielić w blenderze. W miseczce wymieszać masę marcepanową z orzechami i namoczonymi rodzynkami. Nadziać jabłka. Włożyć na wierzch po łyżce masła. Przykryć zachowaną ściętą górą. Piec około dwudziestu minut w 180 stopniach.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016