Trwa ładowanie...

Gotowana kukurydza. Miękka, pyszna i maślana

Kukurydza jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych, także kwasów omega-3. Spożywamy ją głównie pod postacią płatków, kasz i mąki kukurydzianej lub z puszki. Jednak w sezonie warto jeść ugotowane kolby jako do dania głównego lub roli warzywnej przegryzki. Jak przygotować kukurydzę, by nie była twarda? Poznaj prosty trik.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Gotowana kukurydza. Miękka, pyszna i maślanaŹródło: 123RF.COM
d3ocltd
d3ocltd

Świeżą kukurydzę poznasz po tym, że jej kolba pokryta jest zielonymi liśćmi, a jej długie "włosy" sprawiają wrażenie wilgotnych. Dobre kolby są gładkie, a ich ziarna ściśle przylegają do siebie. Nie kupuj kukurydzy, której kolby pokryte są żółtymi liśćmi, gdyż świadczy to o tym, że są już stare.

Przed ugotowaniem kukurydzy, warto włożyć ją na godzinę do zimnej wody, a następnie gotować przez 10–15 minut, a do wody dodać cukier, a nie sól. Im kolby są młodsze, tym krócej powinniśmy je gotować. Drugim sposobem na przygotowanie tego warzywa jest ugotowanie go w mieszance wody i mleka w proporcjach pół na pół. Młoda kukurydza jest podana tylko z solą, pieprzem i roztopionym masłem.

Ziarna kukurydzy można także marynować, konserwować, a kolby zamrażać, by w zimie cieszyć się ich smakiem. Są one również świetnym składnikiem kremowych zup, sałatek i zapiekanek, a młode, kilkucentymetrowe kolby można zamarynować i podawać w całości w roli przystawki lub jako dodatek do mięsnego dania głównego.

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3ocltd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ocltd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj