Trwa ładowanie...
da5c86b
da5c86b

Golonka w piwie. Jak ją zrobić?

Przepis

Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Jak zrobić golonkę w piwie?

3.8
(33 głosy)
Oceń:
da5c86b
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2

Golonka w piwie. Jak ją zrobić?
Getty Images
Golonka w piwie. Jak ją zrobić?
Składniki
  • 2 golonki (ok.1 kg-1,5 kg)
  • butelka piwa najlepiej żywiec
  • 3 średnie cebule
  • smalec
  • łyżka utłuczonego jałowca
  • sól
  • pieprz
Przepis

1. Golonki natrzeć jałowcem, solą i pieprzem, odstawić na 12 godzin do lodówki.

2. Cebule obrać i pokroić w wiórki i obsmażyć na smalcu razem z golonkami.

3. Podlać połową piwa i wstawić na 2 godziny do rozgrzanego do temp. 300 stopni C.

4. W międzyczasie polewać golonkę wytworzonym sosem na przemian z resztą piwa.

5. 15 min.przed końcem zlać wywar i podpiec golonki. Podawać ze smażonymi w talarki ziemniakami i chrzanem.

Przepis dodał użytkownik julia313

da5c86b
Golonka w piwie. Jak ją zrobić?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
12
Share
da5c86b
da5c86b

da5c86b
da5c86b
da5c86b