Golonka w piwie. Jak ją zrobić?
Golonka z zasmażaną kapustą i kuflem piwa to klasyk niemieckiej kuchni. To danie kojarzy się też z przydrożnymi barami dla kierowców. Coraz częściej golonka trafia do menu dobrych restauracji, bo umiejętnie przyrządzona smakuje wybornie. Jak zrobić golonkę w piwie?
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2 |
1. Golonki natrzeć jałowcem, solą i pieprzem, odstawić na 12 godzin do lodówki.
2. Cebule obrać i pokroić w wiórki i obsmażyć na smalcu razem z golonkami.
3. Podlać połową piwa i wstawić na 2 godziny do rozgrzanego do temp. 300 stopni C.
4. W międzyczasie polewać golonkę wytworzonym sosem na przemian z resztą piwa.
5. 15 min.przed końcem zlać wywar i podpiec golonki. Podawać ze smażonymi w talarki ziemniakami i chrzanem.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze