Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków - w wersji z ryżem i mięsem wieprzowym często pojawia się na rodzinny obiad. Maria Banach, autorka książki "Strączki", proponuje zastąpienie ryżu soczewicą i kaszą. Całość podana z sosem grzybowym prezentuje się i smakuje wyjątkowo.

Gołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybamiGołąbki z zieloną soczewicą, nieprażoną kaszą gryczaną i grzybami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 150 g soczewicy zielonej
  • 150 g nieprażonej kaszy gryczanej
  • 150 g podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 duża główka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Na sos:

  • 150 g podgrzybków
  • 200 ml śmietany 30 proc.
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Liście kapusty oddzielamy od siebie. Wycinamy z nich twarde części. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy tak przygotowane liście i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odcedzamy liście i je studzimy. Zieloną soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i od momentu wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzamy. W osobnym garnku płuczemy kaszę gryczaną, zalewamy zimną wodą i także gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę i bardzo drobno posiekane (lub starte na grubej tarce) podgrzybki. Podsmażamy razem, aż się zrumienią. Dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę. Przyprawiamy cząbrem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy farsz z ognia i studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy jajko i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy paroma liśćmi kapusty (najlepiej użyć tych największych). Z pozostałych liści formujemy gołąbki - na każdy nakładamy sporą garść farszu, zawijamy brzegi liścia do środka, a następnie rolujemy całość, tworząc zgrabne zawiniątko. Układamy je bardzo ciasno w naczyniu żaroodpornym zawinięciem do dołu. Gołąbki zalewamy wodą. Pozostałe liście kapusty kładziemy na wierzchu. Pieczemy 60-90 minut w temperaturze 180 stopni C (do uzyskania ulubionego stopnia przypieczenia kapusty). W tym czasie przygotowujemy sos. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki podgrzybki. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Przyprawiamy świeżym koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Upieczone gołąbki podajemy polane sosem grzybowym.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości