Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób
Ile domów, tyle przepisów na gołąbki. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podawane z sosem pomidorowym zna chyba każdy. Jednak gołąbki możemy przygotować też z kaszą, grzybami, a nawet... ziemniakami. Słynna restauratorka, Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła nietypowy przepis na gołąbki. Szczególnie zaskakujący jest farsz. Zobaczcie, jak przygotować pyszne gołąbki a'la Magda Gessler.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 główka białej kapusty
- 6-8 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
- 0,5 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego)
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- smalec
Przepis
- Z kapusty usuń głąb i zewnetrzne liście. Głównę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kapustę i delikatnie oddziel liście. Odetnij zgrubiałe części z liści.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulkę.
- Ziemniaki wymieszaj w misce z cebulą i jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Na liściach kapusty układaj porcje farszu i zawijaj jak krokiety.
- Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na wierzchu ułóż gołąbki i podlej bulionem wymieszanym ze śmietaną.
- Duś gołąbki w sosie przez 45 minut.
- Na 15 minut przed końcem gotowania, wlej do garnka sok z kiszonej kapusty.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl