Trwa ładowanie...
d32ond2
05-10-2020 12:46

Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób

Przepis

Ile domów, tyle przepisów na gołąbki. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podawane z sosem pomidorowym zna chyba każdy. Jednak gołąbki możemy przygotować też z kaszą, grzybami, a nawet... ziemniakami. Słynna restauratorka, Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła nietypowy przepis na gołąbki. Szczególnie zaskakujący jest farsz. Zobaczcie, jak przygotować pyszne gołąbki a'la Magda Gessler.

d32ond2
2.5
(24 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 główka białej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 0,5 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec
Przepis
  • Z kapusty usuń głąb i zewnetrzne liście. Głównę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kapustę i delikatnie oddziel liście. Odetnij zgrubiałe części z liści.
  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulkę.
  • Ziemniaki wymieszaj w misce z cebulą i jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na liściach kapusty układaj porcje farszu i zawijaj jak krokiety.
  • Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na wierzchu ułóż gołąbki i podlej bulionem wymieszanym ze śmietaną.
  • Duś gołąbki w sosie przez 45 minut.
  • Na 15 minut przed końcem gotowania, wlej do garnka sok z kiszonej kapusty.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
35

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32ond2
d32ond2
d32ond2
d32ond2
Więcej tematów
d32ond2