Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób

Ile domów, tyle przepisów na gołąbki. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podawane z sosem pomidorowym zna chyba każdy. Jednak gołąbki możemy przygotować też z kaszą, grzybami, a nawet... ziemniakami. Słynna restauratorka, Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła nietypowy przepis na gołąbki. Szczególnie zaskakujący jest farsz. Zobaczcie, jak przygotować pyszne gołąbki a'la Magda Gessler.

Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposóbGołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 0,5 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec

Przepis

  • Z kapusty usuń głąb i zewnetrzne liście. Głównę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kapustę i delikatnie oddziel liście. Odetnij zgrubiałe części z liści.
  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulkę.
  • Ziemniaki wymieszaj w misce z cebulą i jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na liściach kapusty układaj porcje farszu i zawijaj jak krokiety.
  • Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na wierzchu ułóż gołąbki i podlej bulionem wymieszanym ze śmietaną.
  • Duś gołąbki w sosie przez 45 minut.
  • Na 15 minut przed końcem gotowania, wlej do garnka sok z kiszonej kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀