Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób
Ile domów, tyle przepisów na gołąbki. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podawane z sosem pomidorowym zna chyba każdy. Jednak gołąbki możemy przygotować też z kaszą, grzybami, a nawet... ziemniakami. Słynna restauratorka, Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła nietypowy przepis na gołąbki. Szczególnie zaskakujący jest farsz. Zobaczcie, jak przygotować pyszne gołąbki a'la Magda Gessler.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 1 główka białej kapusty
- 6-8 średnich ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- 0,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
- 0,5 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego)
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
- smalec
- Z kapusty usuń głąb i zewnetrzne liście. Głównę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kapustę i delikatnie oddziel liście. Odetnij zgrubiałe części z liści.
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulkę.
- Ziemniaki wymieszaj w misce z cebulą i jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- Na liściach kapusty układaj porcje farszu i zawijaj jak krokiety.
- Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na wierzchu ułóż gołąbki i podlej bulionem wymieszanym ze śmietaną.
- Duś gołąbki w sosie przez 45 minut.
- Na 15 minut przed końcem gotowania, wlej do garnka sok z kiszonej kapusty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze