Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób

Ile domów, tyle przepisów na gołąbki. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podawane z sosem pomidorowym zna chyba każdy. Jednak gołąbki możemy przygotować też z kaszą, grzybami, a nawet... ziemniakami. Słynna restauratorka, Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła nietypowy przepis na gołąbki. Szczególnie zaskakujący jest farsz. Zobaczcie, jak przygotować pyszne gołąbki a'la Magda Gessler.

Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposóbGołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 0,5 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec

Przepis

  • Z kapusty usuń głąb i zewnetrzne liście. Głównę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kapustę i delikatnie oddziel liście. Odetnij zgrubiałe części z liści.
  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulkę.
  • Ziemniaki wymieszaj w misce z cebulą i jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na liściach kapusty układaj porcje farszu i zawijaj jak krokiety.
  • Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na wierzchu ułóż gołąbki i podlej bulionem wymieszanym ze śmietaną.
  • Duś gołąbki w sosie przez 45 minut.
  • Na 15 minut przed końcem gotowania, wlej do garnka sok z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast