Gołąbki według Anny Lewandowskiej. Pyszne i lekkie

Słynna gwiazda, prywatnie żona Roberta Lewandowskiego, od niedawna pokazuje Polakom jak żyć zdrowo i gotować smacznie. Gołąbki to jedna z jej propozycji – nie do końca tradycyjna, ale wciąż pyszna, a przy tym, dzięki gotowaniu na parze, dużo lżejsza wersja gołąbków, które znamy.

Gołąbki według Anny LewandowskiejGołąbki według Anny Lewandowskiej
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ok. 10-12 sparzonych liści białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • garść posiekanego drobno koperku
  • przyprawy: sól i grubo mielony pieprz do smaku

Przepis

  • Ze sparzonych liści kapusty wyciąć gruby nerw.
  • W misce wymieszać mięso mielone, starte na tarce marchewki, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Dodać koperek i jajka, a następnie porządnie wyrobić masę, aż stanie się jednolita.
  • Porcję farszu nakładać na każdy liść kapusty, a następnie zwijać bardzo ciasno.
  • Gotowe gołąbki gotować na parze (parowar elektryczny bądź garnek z nakładką do gotowania na parze) przez ok. 30-40 minut, aż gołąbki staną się miękkie.
  • W międzyczasie przygotować sos: pomidory poddusić w garnku z solą i pieprzem, aż zmienią się w sos. Można zblendować lub przetrzeć przez sito.
  • Gołąbki polewać przygotowanym sosem pomidorowym i podawać na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm