Trwa ładowanie...
dp0lky0
dp0lky0

Gołąbki według Anny Lewandowskiej. Pyszne i lekkie

Przepis

Słynna gwiazda, prywatnie żona Roberta Lewandowskiego, od niedawna pokazuje Polakom jak żyć zdrowo i gotować smacznie. Gołąbki to jedna z jej propozycji – nie do końca tradycyjna, ale wciąż pyszna, a przy tym, dzięki gotowaniu na parze, dużo lżejsza wersja gołąbków, które znamy.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Gołąbki według Anny Lewandowskiej
123RF
Składniki
  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • ok. 10-12 sparzonych liści białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • garść posiekanego drobno koperku
  • przyprawy: sól i grubo mielony pieprz do smaku
Przepis
  • Ze sparzonych liści kapusty wyciąć gruby nerw.
  • W misce wymieszać mięso mielone, starte na tarce marchewki, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Dodać koperek i jajka, a następnie porządnie wyrobić masę, aż stanie się jednolita.
  • Porcję farszu nakładać na każdy liść kapusty, a następnie zwijać bardzo ciasno.
  • Gotowe gołąbki gotować na parze (parowar elektryczny bądź garnek z nakładką do gotowania na parze) przez ok. 30-40 minut, aż gołąbki staną się miękkie.
  • W międzyczasie przygotować sos: pomidory poddusić w garnku z solą i pieprzem, aż zmienią się w sos. Można zblendować lub przetrzeć przez sito.
  • Gołąbki polewać przygotowanym sosem pomidorowym i podawać na gorąco.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki według Anny Lewandowskiej. Pyszne i lekkie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dp0lky0

Podziel się opinią

3
1
Share
dp0lky0
dp0lky0
dp0lky0
dp0lky0
Więcej tematów
dp0lky0