Gołąbki według Anny Lewandowskiej. Pyszne i lekkie
Słynna gwiazda, prywatnie żona Roberta Lewandowskiego, od niedawna pokazuje Polakom jak żyć zdrowo i gotować smacznie. Gołąbki to jedna z jej propozycji – nie do końca tradycyjna, ale wciąż pyszna, a przy tym, dzięki gotowaniu na parze, dużo lżejsza wersja gołąbków, które znamy.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ze sparzonych liści kapusty wyciąć gruby nerw.
- W misce wymieszać mięso mielone, starte na tarce marchewki, posiekaną drobno cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Dodać koperek i jajka, a następnie porządnie wyrobić masę, aż stanie się jednolita.
- Porcję farszu nakładać na każdy liść kapusty, a następnie zwijać bardzo ciasno.
- Gotowe gołąbki gotować na parze (parowar elektryczny bądź garnek z nakładką do gotowania na parze) przez ok. 30-40 minut, aż gołąbki staną się miękkie.
- W międzyczasie przygotować sos: pomidory poddusić w garnku z solą i pieprzem, aż zmienią się w sos. Można zblendować lub przetrzeć przez sito.
- Gołąbki polewać przygotowanym sosem pomidorowym i podawać na gorąco.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl