Gołąbki w nowej wersji. Macie odwagę spróbować?
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Są smaczne i sycące. Warto jednak pokombinować z różnymi składnikami i przygotować je w zupełnie innej wersji.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną.
- Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści.
- Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, zmielić razem z baraniną.
- Cebulę obrać, opłukać, pokrajać drobno i usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w kosteczkę, wymieszać z przygotowaną fasolą, cebulą i przyprawami.
- Na liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusić do miękkości pod przykryciem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl