Trwa ładowanie...
d2trbtn
02-06-2022 12:59

Gołąbki w nowej wersji. Macie odwagę spróbować?

Przepis

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Są smaczne i sycące. Warto jednak pokombinować z różnymi składnikami i przygotować je w zupełnie innej wersji.

d2trbtn
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 kapusta
  • 150 g fasoli perłowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 szklanka wywaru z warzyw
  • 100 g baraniny bez kości
  • 150 g kiełbasy czosnkowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • czosnek
  • majeranek
Przepis
  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną.
  • Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy nie uszkadzając liści.
  • Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, zmielić razem z baraniną.
  • Cebulę obrać, opłukać, pokrajać drobno i usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w kosteczkę, wymieszać z przygotowaną fasolą, cebulą i przyprawami.
  • Na liściach kapusty układać nadzienie, założyć brzegi do środka, zawinąć w rulon, ułożyć w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać wywarem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusić do miękkości pod przykryciem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gołąbki w nowej wersji. Macie odwagę spróbować?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2trbtn
d2trbtn
d2trbtn
d2trbtn
Więcej tematów
d2trbtn