Gnocchi z wiosennym zielskiem, pieczarkami i pesto. Z ogrodu na talerz
Jadalne chwasty to kopalnia kulinarnych inspiracji. - Uwielbiam wykorzystywać jadalne zielsko w swojej kuchni. Z resztki starych ziemniaków powstały klasyczne włoskie kluski. Dodałam jeszcze kilka składników typowych dla włoskiej kuchni i jestem znowu we włoskich klimatach - pisze Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
pesto:
- 1 szklanka pinii
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
gnocchi:
- 500 g gnocchi domowej roboty
- 1 łyżka klarowanego masła
- 200 g pieczarek
- 50 g tartego parmezanu
- garść młodych liści podagrycznika
- garść młodych liści mniszka lekarskiego
Wysyp pinie na patelnię i postaw ją na średnim ogniu. Praż je mieszając, aby się nie przypaliły. Przełóż do kielicha blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj, aż utworzy się pasta. Odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj gnocchi i gotuj, aż wypłyną na wierzch. Odsącz je na sicie. Podczas gotowania gnocchi podgrzej masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż przez kilka minut, aż się zrumienią. Zdejmij z ognia i odłóż je na talerz.
Na tę samą patelnię wyłóż pesto, dodaj parmezan i gnocchi. Na dość wysokim ogniu podgrzewaj wszystko razem, aż gnocchi otoczą się powstałym sosem i będą brązowe. Dodaj wtedy pieczarki i zielsko. Wymieszaj całość podrzucając patelnią, posyp solą i pieprzem, ponownie wymieszaj i podawaj.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze