GIS ostrzega: w kiełbasie śląskiej znaleziono groźne bakterie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalne oświadczenie odnośnie do kiełbasy skażonej groźną dla zdrowia i życia bakterią. Należy ją zwrócić do miejsca zakupu.
To ważna dla zdrowia informacja, tym bardziej że jest okres grillowy, a kiełbasa na rusztach Polaków ląduje bardzo często. Skażony bakterią listeria monocytogenes produkt wywołuje listeriozę i może być niebezpieczny dla zdrowia oraz życia. Po spożyciu mięsa może wystąpić biegunka, nudności, stany podgorączkowe, bóle mięśni, a w dłuższej perspektywie skończyć się może zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych. Objawy mogą wystąpić od 4 godzin nawet do kilku dni po spożyciu kiełbasy. Jak podaje portal.abczdrowie.pl „Szacuje się, że około 30-60% osób zarażonych listeriozą, umiera”.
Chodzi o kiełbasę śląską z szynki ekstra produkowaną przez Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym 14190303 i oznaczeniu partii produkcyjnej 04128. Termin przydatności do spożycia to 15.07.2018.
Państwowa Inspekcja Sanitarna zobowiązała producenta do wycofania tej partii ze sprzedaży, jednak część produktu już się sprzedała.
Żeby zwiększyć odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia listeriozy, należy suplementować witaminę C, a także spożywać środki wspomagające odporność.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl