GIS ostrzega: w kiełbasie śląskiej znaleziono groźne bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalne oświadczenie odnośnie do kiełbasy skażonej groźną dla zdrowia i życia bakterią. Należy ją zwrócić do miejsca zakupu.

Skażoną kiełbasę należy zwrócić w miejscu zakupu lub zadzwonić bezpośrednio do producenta: +24 267 46 00
Źródło zdjęć: © 123RF

To ważna dla zdrowia informacja, tym bardziej że jest okres grillowy, a kiełbasa na rusztach Polaków ląduje bardzo często. Skażony bakterią listeria monocytogenes produkt wywołuje listeriozę i może być niebezpieczny dla zdrowia oraz życia. Po spożyciu mięsa może wystąpić biegunka, nudności, stany podgorączkowe, bóle mięśni, a w dłuższej perspektywie skończyć się może zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych. Objawy mogą wystąpić od 4 godzin nawet do kilku dni po spożyciu kiełbasy. Jak podaje portal.abczdrowie.pl „Szacuje się, że około 30-60% osób zarażonych listeriozą, umiera”.

Chodzi o kiełbasę śląską z szynki ekstra produkowaną przez Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym 14190303 i oznaczeniu partii produkcyjnej 04128. Termin przydatności do spożycia to 15.07.2018.

Państwowa Inspekcja Sanitarna zobowiązała producenta do wycofania tej partii ze sprzedaży, jednak część produktu już się sprzedała.

Żeby zwiększyć odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia listeriozy, należy suplementować witaminę C, a także spożywać środki wspomagające odporność.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy