GIS ostrzega: w kiełbasie śląskiej znaleziono groźne bakterie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalne oświadczenie odnośnie do kiełbasy skażonej groźną dla zdrowia i życia bakterią. Należy ją zwrócić do miejsca zakupu.

Skażoną kiełbasę należy zwrócić w miejscu zakupu lub zadzwonić bezpośrednio do producenta: +24 267 46 00
Źródło zdjęć: © 123RF

To ważna dla zdrowia informacja, tym bardziej że jest okres grillowy, a kiełbasa na rusztach Polaków ląduje bardzo często. Skażony bakterią listeria monocytogenes produkt wywołuje listeriozę i może być niebezpieczny dla zdrowia oraz życia. Po spożyciu mięsa może wystąpić biegunka, nudności, stany podgorączkowe, bóle mięśni, a w dłuższej perspektywie skończyć się może zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych. Objawy mogą wystąpić od 4 godzin nawet do kilku dni po spożyciu kiełbasy. Jak podaje portal.abczdrowie.pl „Szacuje się, że około 30-60% osób zarażonych listeriozą, umiera”.

Chodzi o kiełbasę śląską z szynki ekstra produkowaną przez Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym 14190303 i oznaczeniu partii produkcyjnej 04128. Termin przydatności do spożycia to 15.07.2018.

Państwowa Inspekcja Sanitarna zobowiązała producenta do wycofania tej partii ze sprzedaży, jednak część produktu już się sprzedała.

Żeby zwiększyć odporność i zmniejszyć ryzyko wystąpienia listeriozy, należy suplementować witaminę C, a także spożywać środki wspomagające odporność.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów