Trwa ładowanie...
d2r5ji4
d2r5ji4

Gigantyczne bezy z bakaliami

Przepis

- Bezy z tego przepisu wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodatek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych. Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem - autorka bloga "Marta M.".

Oceń jako pierwszy:
d2r5ji4
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Gigantyczne bezy z bakaliami
Marta M.
Gigantyczne bezy z bakaliami
Składniki
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru (nie używamy cukru pudru)
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Przepis

Nastawiamy piekarnik na 110 st. C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywo. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier po jednej łyżce w odstępnie około 30 sek.
Piana jest dobrze ubita, gdy rozcierając ją palcami nie wyczuwamy grudek cukru. Do ubitej piany dodajemy daktyle i migdały i bardzo deliktanie wszystko mieszamy łyżką (krótko). Łyżką nakładamy bezy na blaszkę. Suszymy około 70-80 minut. Jeśli beza łatwo odrywa się od papieru, to znaczy, że jest gotowa.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Gigantyczne bezy z bakaliami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2r5ji4

Podziel się opinią

2
Share
d2r5ji4
d2r5ji4

d2r5ji4
d2r5ji4
d2r5ji4