Gigantyczne bezy z bakaliami
- Bezy z tego przepisu wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodatek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych. Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem - autorka bloga "Marta M.".
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Nastawiamy piekarnik na 110 st. C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywo. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier po jednej łyżce w odstępnie około 30 sek.
Piana jest dobrze ubita, gdy rozcierając ją palcami nie wyczuwamy grudek cukru. Do ubitej piany dodajemy daktyle i migdały i bardzo deliktanie wszystko mieszamy łyżką (krótko). Łyżką nakładamy bezy na blaszkę. Suszymy około 70-80 minut. Jeśli beza łatwo odrywa się od papieru, to znaczy, że jest gotowa.