Trwa ładowanie...
d12bl59
25-11-2019 13:17

Gigantyczne bezy z bakaliami

Przepis

- Bezy z tego przepisu wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodatek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych. Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem - autorka bloga "Marta M.".

d12bl59
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 240 g drobnego cukru (nie używamy cukru pudru)
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Przepis

Nastawiamy piekarnik na 110 st. C a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywo. Nie przerywając ubijania, dodajemy cukier po jednej łyżce w odstępnie około 30 sek.
Piana jest dobrze ubita, gdy rozcierając ją palcami nie wyczuwamy grudek cukru. Do ubitej piany dodajemy daktyle i migdały i bardzo deliktanie wszystko mieszamy łyżką (krótko). Łyżką nakładamy bezy na blaszkę. Suszymy około 70-80 minut. Jeśli beza łatwo odrywa się od papieru, to znaczy, że jest gotowa.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Gigantyczne bezy z bakaliami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12bl59
d12bl59
d12bl59
d12bl59
Więcej tematów
d12bl59