Gąski - co z przygotować z tych późnojesiennych grzybów? Jak je przechować przez zimę?

Gąski zielone to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. W dodatku możemy znaleźć je w lesie jeszcze po pierwszych przymrozkach, ostatnie okazy można spotkać nawet na początku grudnia.

GąskiŚwieże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©adam88xx - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Zielonki rosną głównie w lasach iglastych, szczególnie w miejscach piaszczystych, dlatego zanim poddamy je obróbce musimy solidnie je wyszorować, a najlepiej namoczyć w osolonej wodzie, co pomoże pozbyć się ziarenek piasku.

Świeże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek. Możemy je także zamrozić (po wcześniejszym zblanszowaniu). Nie nadają się za to do suszenia. Bez względu na to czy dysponujemy grzybami świeżymi, mrożonymi czy marynowanymi, warto wiedzieć jakie pyszności możemy z nich przygotować.

Zupa z gąsek

Zupy z grzybów to klasyka polskiej kuchni. Można je przygotować z różnych gatunków, ale ta z gąsek smakuje wyjątkowa. Do jej przygotowania potrzebne nam będą przede wszystkim dokładnie umyte gąski, ziemniaki, marchewka, por, pietruszka, bulion warzywny, natka pietruszki, masło, śmietana, sól i pieprz. Małe grzyby pozostawiamy w całości, większe kroimy na ćwiartki. Warzywa obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dorzucamy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy, aż grzyby zmiękną, doprawiamy do smaku śmietaną solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.

Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie

Makaron z gąskami

Sosy grzybowe to świetny dodatek do makaronów, sos z zielonek nie jest tu wyjątkiem. Składniki: kilkanaście oczyszczonych gąsek, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, słodka śmietana, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone również drobno gąski, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. doprawiamy, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem.

Gąski pieczone

Gąski to grzyby zwarte i jędrne, dlatego też idealnie nadają się do pieczenia na grillu lub na patelni grillowej. Wystarczy, że umyte i dokładnie osuszone grzyby posypiemy solą i pieprzem, odstawimy na kilka minut, ponownie osuszymy i polejemy oliwą. Gąski układamy na folii aluminiowej i pieczemy, aż puszczą sok.

Gąski
© Adobe Stock | Iakov Filimonov

Gąski smażone

Jednym z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania zielonek jest ich smażenie w panierce. Smaki masła, bułki tartej i grzybów znakomicie się uzupełniają. Potrzebujemy: kilka dużych kapeluszy gąsek, jajko, bułkę tartą, masło klarowane, sól i pieprz. Grzyby krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy, osuszamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na maśle i posypujemy pieprzem.

Gąski w solance

Gąski w słonej zalewie to jeden z największych przysmaków grzybiarzy. Zielonki nadają się do takiego przyrządzania idealnie, a po kilku tygodniach smakują wybornie. Potrzebujemy: dwie łyżki soli na każdy litr wody, czosnek, cebulę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy. Wodę gotujemy z solą i przyprawami. Grzyby układamy ściśle w dużym słoiku, zalewamy zalewą i obciążamy np. słoikiem z wodą. Codziennie dociskamy grzyby, a po tygodniu przekładamy je do wyparzonych słoiczków i odstawiamy w chłodne miejsce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki