Gąski - co z przygotować z tych późnojesiennych grzybów? Jak je przechować przez zimę?

Gąski zielone to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. W dodatku możemy znaleźć je w lesie jeszcze po pierwszych przymrozkach, ostatnie okazy można spotkać nawet na początku grudnia.

GąskiŚwieże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©adam88xx - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Zielonki rosną głównie w lasach iglastych, szczególnie w miejscach piaszczystych, dlatego zanim poddamy je obróbce musimy solidnie je wyszorować, a najlepiej namoczyć w osolonej wodzie, co pomoże pozbyć się ziarenek piasku.

Świeże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek. Możemy je także zamrozić (po wcześniejszym zblanszowaniu). Nie nadają się za to do suszenia. Bez względu na to czy dysponujemy grzybami świeżymi, mrożonymi czy marynowanymi, warto wiedzieć jakie pyszności możemy z nich przygotować.

Zupa z gąsek

Zupy z grzybów to klasyka polskiej kuchni. Można je przygotować z różnych gatunków, ale ta z gąsek smakuje wyjątkowa. Do jej przygotowania potrzebne nam będą przede wszystkim dokładnie umyte gąski, ziemniaki, marchewka, por, pietruszka, bulion warzywny, natka pietruszki, masło, śmietana, sól i pieprz. Małe grzyby pozostawiamy w całości, większe kroimy na ćwiartki. Warzywa obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dorzucamy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy, aż grzyby zmiękną, doprawiamy do smaku śmietaną solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.

Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie

Makaron z gąskami

Sosy grzybowe to świetny dodatek do makaronów, sos z zielonek nie jest tu wyjątkiem. Składniki: kilkanaście oczyszczonych gąsek, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, słodka śmietana, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone również drobno gąski, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. doprawiamy, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem.

Gąski pieczone

Gąski to grzyby zwarte i jędrne, dlatego też idealnie nadają się do pieczenia na grillu lub na patelni grillowej. Wystarczy, że umyte i dokładnie osuszone grzyby posypiemy solą i pieprzem, odstawimy na kilka minut, ponownie osuszymy i polejemy oliwą. Gąski układamy na folii aluminiowej i pieczemy, aż puszczą sok.

Gąski
© Adobe Stock | Iakov Filimonov

Gąski smażone

Jednym z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania zielonek jest ich smażenie w panierce. Smaki masła, bułki tartej i grzybów znakomicie się uzupełniają. Potrzebujemy: kilka dużych kapeluszy gąsek, jajko, bułkę tartą, masło klarowane, sól i pieprz. Grzyby krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy, osuszamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na maśle i posypujemy pieprzem.

Gąski w solance

Gąski w słonej zalewie to jeden z największych przysmaków grzybiarzy. Zielonki nadają się do takiego przyrządzania idealnie, a po kilku tygodniach smakują wybornie. Potrzebujemy: dwie łyżki soli na każdy litr wody, czosnek, cebulę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy. Wodę gotujemy z solą i przyprawami. Grzyby układamy ściśle w dużym słoiku, zalewamy zalewą i obciążamy np. słoikiem z wodą. Codziennie dociskamy grzyby, a po tygodniu przekładamy je do wyparzonych słoiczków i odstawiamy w chłodne miejsce.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀