Gąski - co z przygotować z tych późnojesiennych grzybów? Jak je przechować przez zimę?
Gąski zielone to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. W dodatku możemy znaleźć je w lesie jeszcze po pierwszych przymrozkach, ostatnie okazy można spotkać nawet na początku grudnia.
Zielonki rosną głównie w lasach iglastych, szczególnie w miejscach piaszczystych, dlatego zanim poddamy je obróbce musimy solidnie je wyszorować, a najlepiej namoczyć w osolonej wodzie, co pomoże pozbyć się ziarenek piasku.
Świeże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek. Możemy je także zamrozić (po wcześniejszym zblanszowaniu). Nie nadają się za to do suszenia. Bez względu na to czy dysponujemy grzybami świeżymi, mrożonymi czy marynowanymi, warto wiedzieć jakie pyszności możemy z nich przygotować.
Zupa z gąsek
Zupy z grzybów to klasyka polskiej kuchni. Można je przygotować z różnych gatunków, ale ta z gąsek smakuje wyjątkowa. Do jej przygotowania potrzebne nam będą przede wszystkim dokładnie umyte gąski, ziemniaki, marchewka, por, pietruszka, bulion warzywny, natka pietruszki, masło, śmietana, sól i pieprz. Małe grzyby pozostawiamy w całości, większe kroimy na ćwiartki. Warzywa obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dorzucamy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy, aż grzyby zmiękną, doprawiamy do smaku śmietaną solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.
Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie
Makaron z gąskami
Sosy grzybowe to świetny dodatek do makaronów, sos z zielonek nie jest tu wyjątkiem. Składniki: kilkanaście oczyszczonych gąsek, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, słodka śmietana, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone również drobno gąski, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. doprawiamy, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem.
Gąski pieczone
Gąski to grzyby zwarte i jędrne, dlatego też idealnie nadają się do pieczenia na grillu lub na patelni grillowej. Wystarczy, że umyte i dokładnie osuszone grzyby posypiemy solą i pieprzem, odstawimy na kilka minut, ponownie osuszymy i polejemy oliwą. Gąski układamy na folii aluminiowej i pieczemy, aż puszczą sok.
Gąski smażone
Jednym z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania zielonek jest ich smażenie w panierce. Smaki masła, bułki tartej i grzybów znakomicie się uzupełniają. Potrzebujemy: kilka dużych kapeluszy gąsek, jajko, bułkę tartą, masło klarowane, sól i pieprz. Grzyby krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy, osuszamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na maśle i posypujemy pieprzem.
Gąski w solance
Gąski w słonej zalewie to jeden z największych przysmaków grzybiarzy. Zielonki nadają się do takiego przyrządzania idealnie, a po kilku tygodniach smakują wybornie. Potrzebujemy: dwie łyżki soli na każdy litr wody, czosnek, cebulę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy. Wodę gotujemy z solą i przyprawami. Grzyby układamy ściśle w dużym słoiku, zalewamy zalewą i obciążamy np. słoikiem z wodą. Codziennie dociskamy grzyby, a po tygodniu przekładamy je do wyparzonych słoiczków i odstawiamy w chłodne miejsce.