WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Gąski - co z przygotować z tych późnojesiennych grzybów? Jak je przechować przez zimę?

Gąski zielone to jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. W dodatku możemy znaleźć je w lesie jeszcze po pierwszych przymrozkach, ostatnie okazy można spotkać nawet na początku grudnia.

GąskiŚwieże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©adam88xx - stock.adobe.com
Magda Bukowska
30

Zielonki rosną głównie w lasach iglastych, szczególnie w miejscach piaszczystych, dlatego zanim poddamy je obróbce musimy solidnie je wyszorować, a najlepiej namoczyć w osolonej wodzie, co pomoże pozbyć się ziarenek piasku.

Świeże gąski smakują wspaniale, ale te twarde, jędrne grzyby idealnie nadają się też do marynat i kiszonek. Możemy je także zamrozić (po wcześniejszym zblanszowaniu). Nie nadają się za to do suszenia. Bez względu na to czy dysponujemy grzybami świeżymi, mrożonymi czy marynowanymi, warto wiedzieć jakie pyszności możemy z nich przygotować.

Zupa z gąsek

Zupy z grzybów to klasyka polskiej kuchni. Można je przygotować z różnych gatunków, ale ta z gąsek smakuje wyjątkowa. Do jej przygotowania potrzebne nam będą przede wszystkim dokładnie umyte gąski, ziemniaki, marchewka, por, pietruszka, bulion warzywny, natka pietruszki, masło, śmietana, sól i pieprz. Małe grzyby pozostawiamy w całości, większe kroimy na ćwiartki. Warzywa obieramy kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dorzucamy grzyby i wlewamy bulion. Gotujemy, aż grzyby zmiękną, doprawiamy do smaku śmietaną solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką.

Grzyby w listopadzie. Zobacz, co można znaleźć w lesie

Makaron z gąskami

Sosy grzybowe to świetny dodatek do makaronów, sos z zielonek nie jest tu wyjątkiem. Składniki: kilkanaście oczyszczonych gąsek, cebula, czosnek, natka pietruszki, bulion warzywny, słodka śmietana, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone również drobno gąski, wlewamy bulion i gotujemy pół godziny. doprawiamy, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem.

Gąski pieczone

Gąski to grzyby zwarte i jędrne, dlatego też idealnie nadają się do pieczenia na grillu lub na patelni grillowej. Wystarczy, że umyte i dokładnie osuszone grzyby posypiemy solą i pieprzem, odstawimy na kilka minut, ponownie osuszymy i polejemy oliwą. Gąski układamy na folii aluminiowej i pieczemy, aż puszczą sok.

Gąski
© Adobe Stock | Iakov Filimonov

Gąski smażone

Jednym z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania zielonek jest ich smażenie w panierce. Smaki masła, bułki tartej i grzybów znakomicie się uzupełniają. Potrzebujemy: kilka dużych kapeluszy gąsek, jajko, bułkę tartą, masło klarowane, sól i pieprz. Grzyby krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odsączamy, osuszamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na maśle i posypujemy pieprzem.

Gąski w solance

Gąski w słonej zalewie to jeden z największych przysmaków grzybiarzy. Zielonki nadają się do takiego przyrządzania idealnie, a po kilku tygodniach smakują wybornie. Potrzebujemy: dwie łyżki soli na każdy litr wody, czosnek, cebulę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier, ziele angielskie, nasiona gorczycy. Wodę gotujemy z solą i przyprawami. Grzyby układamy ściśle w dużym słoiku, zalewamy zalewą i obciążamy np. słoikiem z wodą. Codziennie dociskamy grzyby, a po tygodniu przekładamy je do wyparzonych słoiczków i odstawiamy w chłodne miejsce.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne