Gasi pragnienie, wzmacnia odporność. Starożytny napój z dwóch składników
Wiele osób po świętach albo po prostu od czasu do czasu decyduje się na dietę oczyszczającą organizm z toksyn. Okazuje się, że już starożytni Rzymianie znali przepis na napój o podobnym działaniu. Mieszali dwa składniki i tak powstawała posca - wspominana również w Ewangelii św. Jana.
Prosty napój z wody i octu ratował życie żołnierzom rzymskim podczas wypraw wojennych, kiedy częstym problemem był brak dostępu do czystej wody. Najczęściej używano sfermentowanego wina, czyli octu winnego.
Wymieszany z wodą oczyszczał ją ze szkodliwych bakterii, które mogły wywołać biegunkę i zatrucie pokarmowe. Rewolucje żołądkowe przesądzały o wyniku starcia wojennego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca
Rzymski napój z ziołowymi dodatkami
Tradycja picia "lemoniady" z wody i octu rozprzestrzeniła się na teren starożytnej Grecji i późniejszego Bizancjum. Andrew Dalby wspomina o niej w książce "Smaki Bizancjum" (2010), powołując się na zapiski Aecjusza i Pawła z Eginy. Bizantyjski przepis obejmował nie tylko wodę i ocet, ale także dodatek kminku, nasion kopru włoskiego, mięty, anyżu czy tymianku.
Z innych źródeł wynika, że napój bywał również słodzony miodem, który wspomagał walkę z bakteriami. Jego działanie opisywano w średniowiecznych pismach medycznych, co oznacza, że był stosowany przede wszystkim w takim charakterze.
Wątek religijny
W Ewangelii św. Jana można przeczytać o tym, jak jeden z legionistów podaje ukrzyżowanemu Jezusowi gąbkę nasączoną "octem" na hyzopie, czyli długiej gałęzi. Prawdopodobnie chodziło o wspomnianą wyżej poscę - nie był to czysty ocet, tylko mieszanka wody z octem winnym.
Jak ocet wpływa na organizm?
Kwas octowy działa niczym naturalny środek dezynfekcyjny - nie tylko zewnętrznie, ale także wewnątrz organizmu. Obecnie, zamiast winnego, częściej jest stosowany ocet jabłkowy. Jego spożywanie w odpowiednich ilościach nie tylko pomaga zwalczyć ewentualne patogeny, ale także może pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz przy odchudzaniu.
Ocet, który jest spożywany przed posiłkiem, zmniejsza tzw. skok insulinowy, spowalniając trawienie węglowodanów. Niektórzy sugerują nawet, że picie octu na diecie odchudzającej przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto kwas octowy wspiera produkcję soków trawiennych, przyspieszając metabolizm.
Dawkowanie i skutki uboczne
Zalecana dzienna dawka to 1-2 łyżki octu rozcieńczonego w szklance wody. Taką mieszankę należy pić przed posiłkiem, najlepiej przez słomkę, aby nie uszkodzić szkliwa. Najzdrowszy jest organiczny, niefiltrowany ocet jabłkowy lub winny.
Uważaj na spożywanie nierozcieńczonego octu, ponieważ w nadmiernym stężeniu może powodować podrażnienie żołądka, uszkodzenie szkliwa zębów lub zaburzenia elektrolitowe. Jeśli przyjmujesz leki na cukrzycę, moczopędne lub związane z chorobami serca, niezbędna jest konsultacja z lekarzem.
Jak zrobić rzymski napój?
Przepis pochodzi z publikacji grupy Preppers Poland na Facebooku, która zrzesza osoby przygotowujące się na gorsze czasy.
Składniki:
- 1-2 łyżki octu winnego,
- 1 litr zimnej wody,
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki miodu i szczypta soli, wybrane zioła, np. mięta, kolendra, tymianek, koper włoski, liść laurowy lub czarny pieprz.
Wykonanie:
- Wlej ocet do zimnej wody, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, wrzuć rozgniecione zioła.
- Odstaw na ok. 30 minut (może być dłużej) w chłodne miejsce. Jeśli były dodawane zioła, przecedź napój przez drobne sitko i przelej do szklanki.