- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 ml soku pomarańczowego
- 50 ml grenadyny
- 50 g brązowego cukru
- 80 g rabarbaru (umytego i obranego)
- 80 g truskawek (umytych i bez szypułek)
- ok. 1/2 łyżeczki drobno posiekanego lub startego korzenia imbiru
- 1 łyżka żelatyny
Przepis
Grenadyna to syrop z owoców granatu. Dzięki swojej gęstości jest często wykorzystywana do wielowarstwowych drinków. Jest słodki i ma intensywny kolor, dzięki czemu będzie dobrze wyglądać i świetnie smakować z lekko kwaskową galaretką rabarbarowo-truskawkową.
Przepis
Obrany rabarbar kroimy w kostkę ok. 1 cm x 0,5 cm. Truskawki kroimy na 4 części lub 8 (jeśli są duże).
Przepis
Sok mieszamy z grenadiną, cukrem, imbirem. Podgrzewamy przez chwilę, mieszając aż cukier się rozpuści i dodajemy kawałki rabarbaru. Gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty i dodajemy truskawki. Gotujemy jeszcze 1 minutę i zestawiamy z ognia.
Przepis
Żelatynę wsypujemy do filiżanki z 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy i czekamy parę sekund, aż się namoczy. Dodajemy do jeszcze ciepłego soku z rabarbarem i truskawkami, mieszamy do rozpuszczenia.
Przepis
Do każdej foremki (każda ok. 100 ml pojemności) wlewamy odrobinę grenadiny tak, aby warstwa przykryła dno i wkładamy wyjęty łyżką cedzakową rabarbar, dodajemy truskawki. Wlewamy chłodny płyn i wstawiamy do lodówki na ok. 6 godzin.
Przepis
Przed galaretek wyjęciem wkładamy na chwilę foremki do wrzącej wody, aby łatwiej było je wyjąć. Podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi truskawkami.