Frytki, które nie pójdą w boczki. Zamiast smażyć, zrób w piekarniku
Frytki z piekarnika to doskonała alternatywa dla frytek smażonych w głębokich tłuszczu. Są mniej kaloryczne, dużo zdrowsze i naprawdę smakują rewelacyjnie.
Nawet przyjemnie chrupią. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- 6 dużych ziemniaków
Przyprawy:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 50 ml oleju
- Obrane, umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w słupki i dokładnie obtoczyć w przyprawach z olejem.
- Całość luźno w jednej warstwie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
- Czas pieczenia zależy od ziemniaków oraz rodzaju piekarnika. Gotowe frytki powinny być miękkie w środku oraz zarumienione z zewnątrz.
- Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiące frytki, to po pokrojeniu ziemniaków, należy je szybko włożyć do bardzo zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu i tak pozostawić na około 1 godzinę. Tym sposobem skrobia zostanie wypukana, a frytki po upieczeniu nabiorą intensywniejszej chrupkości.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze