Trwa ładowanie...
d1s1h6v

Frytki, które nie pójdą w boczki. Zamiast smażyć, zrób w piekarniku

Przepis

Frytki z piekarnika to doskonała alternatywa dla frytek smażonych w głębokich tłuszczu. Są mniej kaloryczne, dużo zdrowsze i naprawdę smakują rewelacyjnie.
Nawet przyjemnie chrupią. Przepis z bloga "Di bloguje".

1.7
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Di bloguje
Źródło: Di bloguje
Składniki

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

Przepis
  • Obrane, umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w słupki i dokładnie obtoczyć w przyprawach z olejem.
  • Całość luźno w jednej warstwie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
  • Czas pieczenia zależy od ziemniaków oraz rodzaju piekarnika. Gotowe frytki powinny być miękkie w środku oraz zarumienione z zewnątrz.
  • Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiące frytki, to po pokrojeniu ziemniaków, należy je szybko włożyć do bardzo zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu i tak pozostawić na około 1 godzinę. Tym sposobem skrobia zostanie wypukana, a frytki po upieczeniu nabiorą intensywniejszej chrupkości.
Frytki, które nie pójdą w boczki. Zamiast smażyć, zrób w piekarniku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1s1h6v

Podziel się opinią

1
2
Share
d1s1h6v
d1s1h6v
d1s1h6v
d1s1h6v
Więcej tematów
d1s1h6v