Frytki halloumi – idealne dla tych, którzy mają dość smażonych ziemniaków
Chrupiące i lekko słone, smażone w płytkim sosie halloumi stanowią doskonały przysmak. Świetne są z posypką za'atar i pikantnym jogurtem.
Jeżeli chcesz zaprosić gości i zaskoczyć ich innowacyjnym podejściem do znanej potrawy, zdecyduj się na ser halloumi, który wyglądem przypominać będzie frytki. To prosta potrwa, a dzięki temu, że użyjemy odpowiednich przypraw stanie się przysmakiem całej rodziny.
Składniki:
170 g greckiego jogurtu
sok z 1 wyciśniętej cytryny
1 łyżka harrisy - ostrej pasty wytworzonej z papryki chili i czosnku
3 łyżki za'atar, czyli arabskiej mieszanki przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku
75g zwykłej mąki
2 x 250g halloumi, czyli cypryjskiego sera z mleka owczego
olej
garść mięty
Jak przygotować?
Wymieszaj jogurt z skórką z cytryny i odrobiną przypraw, a następnie dodaj harrisę. Na talerzu wymieszaj za'atar z mąką, a potem połącz halloumi z mieszanką tak, aby była równomiernie pokryta. Rozgrzej olej na patelni z szerokim dnem lub naczyniu żaroodpornym do temperatury 180°C. Ostrożnie opuść halloumi do oleju i smaż przez 2 minuty, aż będzie miał kolor złoty, a następnie odłóż na papier kuchenny, by odsączyć tłuszcz. Posyp miętą i za'atarem i podawaj z cząstkami cytryny i pikantnym jogurtem do zanurzania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl