Frytki halloumi – idealne dla tych, którzy mają dość smażonych ziemniaków

Chrupiące i lekko słone, smażone w płytkim sosie halloumi stanowią doskonały przysmak. Świetne są z posypką za'atar i pikantnym jogurtem.

Frytki halloumi - jak zrobić frytki z sera
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Jeżeli chcesz zaprosić gości i zaskoczyć ich innowacyjnym podejściem do znanej potrawy, zdecyduj się na ser halloumi, który wyglądem przypominać będzie frytki. To prosta potrwa, a dzięki temu, że użyjemy odpowiednich przypraw stanie się przysmakiem całej rodziny.

Składniki:
170 g greckiego jogurtu
sok z 1 wyciśniętej cytryny
1 łyżka harrisy - ostrej pasty wytworzonej z papryki chili i czosnku
3 łyżki za'atar, czyli arabskiej mieszanki przypraw na bazie majeranku, tymianku, oregano, prażonego sezamu i sumaku
75g zwykłej mąki
2 x 250g halloumi, czyli cypryjskiego sera z mleka owczego
olej
garść mięty

Jak przygotować?
Wymieszaj jogurt z skórką z cytryny i odrobiną przypraw, a następnie dodaj harrisę. Na talerzu wymieszaj za'atar z mąką, a potem połącz halloumi z mieszanką tak, aby była równomiernie pokryta. Rozgrzej olej na patelni z szerokim dnem lub naczyniu żaroodpornym do temperatury 180°C. Ostrożnie opuść halloumi do oleju i smaż przez 2 minuty, aż będzie miał kolor złoty, a następnie odłóż na papier kuchenny, by odsączyć tłuszcz. Posyp miętą i za'atarem i podawaj z cząstkami cytryny i pikantnym jogurtem do zanurzania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie