Frytki - czyli letni smakołyk z budek

Frytki bez kłopotów mogą się bić o miano jednego z najpopularniejszych fast foodów świata. Kawałki ziemniaków, usmażone w głębokim tłuszczu są popularne wszędzie, a niektóre kraje, jak na przykład Belgia czy Francja słyną z tego dania.

FrytkiPochodzące z Belgii, tradycyjne frytki z ziemniaków są w wielu krajach jednym ze stałych elementów kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Frytki – skąd pochodzą?

Właśnie Belgia jest krajem, w którym najprawdopodobniej powstały pierwsze frytki. Ziemniaki trafiły z Ameryki do Europy w XVII wieku i szybko stały się bardzo popularne. Tanie, łatwe w uprawie i bardzo smaczne były wykorzystywane na przeróżne sposoby. Nie dziwi więc fakt, że, jak pisze belgijski historyk Jo Gérard, pewnej bardzo ostrej zimy, kiedy ciężko było wyłowić spod lodu małe rybki, smażone potem w głębokim tłuszczu, zaczęto zastępować je słupkami wyciętymi z ziemniaków.

W 1857 roku pojawił się pierwszy się typowy belgijski bar z frytkami. Za nim powstawały kolejne. Światowa kariera frytek rozpoczęła się podczas I wojny światowej. Brytyjczycy przypływali na kontynent by toczyć boje, a tam odkrywali nowe potrawy, wśród nich frytki. Wracali ze smakiem "french fries" w ustach do ojczyzny i przekazywali kucharzom ten prosty przepis. Wkrótce ryba z frytkami stała się narodowym daniem Brytyjczyków.

Oczywiście, jak każda nowość, bardzo szybko frytki trafiły również do Stanów Zjednoczonych, gdzie natychmiast stały się hitem.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Przepis na najlepsze frytki

Najlepsze frytki przygotowuje się z odpowiednich odmian ziemniaków. Najlepsze są ziemniaki mączyste, w których zawartość skrobi waha się między 15 a 18 procent. W Polsce najbardziej popularnymi odmianami, które pasują do tego opisu są Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Jelly i Syrena, Pasat, Glada. Istotny jest również tłuszcz, w którym frytki się smaży. Olej rzepakowy jest idealny, choć bardzo często stosowane są frytury z tłuszczów roślinnych lub smalec. W Belgii stosowano do niedawna łój wołowy, dziś jednak odchodzi się od tego, bo smażone w łoju frytki są o wiele bardziej tłuste od tych przygotowywanych na oleju.

Frytki – jak smażyć, by były chrupiące?

Frytki powinniśmy smażyć dwa razy. Za pierwszym doprowadzamy ziemniaki tylko do lekkiego zrumienienia, następnie odcedzamy je z tłuszczu i smażymy drugi raz. Dzięki temu będą chrupiące i o wiele smaczniejsze.

Zazwyczaj frytki mają kształt słupków, ale dziś wykorzystuje się do zrobienia tej potrawy również ćwiartki ziemniaków, a nawet skórki, które po usmażeniu mają wyjątkową chrupkość.

Frytki
© 123RF

Kartofle są czasem zastępowane przez bataty, czyli słodkie ziemniaki, pietruszkę, pasternak czy marchewkę. Zrobione z tych warzyw frytki smakują jednak zupełnie inaczej niż ziemniaczane.

Frytki – z czym podawać?

Z czym jeść frytki? Tym, którzy dbają o linię, wystarczy jedynie sól. Najbardziej popularnymi dodatkami są keczup, majonez lub ocet (to brytyjski sposób podawania smażonych ziemniaków). Frytki jednak same z siebie są ciężkostrawne, więc lepiej nie przesadzać ani z wielkością porcji, ani dodatków.

Choć w niektórych sytuacjach trudno skorzystać z tej rady. Np. wtedy, gdy trafimy do amerykańskiej restauracji Louie's Foot Long Hot Dogs. Frytki są w niej wycinane w specjalny sposób z dużych ziemniaków, dzięki czemu osiągają nawet trzy metry długości. Z kolei najdroższą frytką na świecie jest frytka o kształcie Abrahama Lincolna, sprzedana kilka lat temu za ponad 70 tys. dolarów.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja