Frytki w nowej odsłonie. Nie tylko z ziemniaków

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Pochodzące z Belgii, tradycyjne frytki z ziemniaków są w wielu krajach jednym ze stałych elementów kuchni. Kto z nas chociaż raz nie jadł złocistych ziemniaczanych słupków? To danie często jest serwowane jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przystawka. A gdyby tak zerwać z kulinarną rutyną i przygotować je inaczej? Zapraszamy do naszej galerii, w której przedstawiamy pomysły na frytki.

/ 6Frytki z marchewek

Obraz
© 123RF

Frytki z marchewek to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale i mniej kaloryczna od tradycyjnej ziemniaczanej wersji. Słodki smak warzyw idealnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilę. Wystarczy, że pokroimy marchewki w słupki, polejemy je oliwą z oliwek i dodamy do nich nasze ulubione zioła np. zioła prowansalskie albo tymianek. Po 20 minutach w piekarniku soczyste marchewki zamienią się w pomarańczowe frytki.

/ 6Frytki z tofu

Obraz
© 123RF

Frytki z tofu to apetyczna przekąska nie tylko dla wegetarian. Możemy je podawać na słodko w miodzie lub na ostro z mocno przyprawionymi sosami z dodatkiem papryczki chilli. Co ciekawe, "to hpu gyaw", czyli frytki z tofu to jedno z tradycyjnych dań w Mjanmarze, czyli dawnej Birmie.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

O tym, że cukinia ma w kuchni wiele zastosowań, mogliście się przekonać nie raz czytając nasz serwis. Jednym z nich są frytki z cukinii. Zazwyczaj przygotowuje się je w piekarniku w złocistej panierce z jajek, parmezanu i bułki tartej. Gdy dodamy do nich odrobinę słodkiej papryki i oregano cukinia będzie głównym punktem aromatycznej i chrupiącej uczty.

/ 6Frytki z halloumi

Obraz
© 123RF

Pieczone frytki z cypryjskiego owczego sera z dodatkiem ostrej pasty harrisy i za'ataru, czyli arabskiej mieszanki ziół, w której znajdziemy m.in. tymianek, oregano i sezam, to świetny pomysł na przerwanie kulinarne rutyny. Chcesz zaskoczyć swoich gości tym niecodziennym daniem? Przepis na frytki z halloumi możesz znaleźć tutaj.

/ 6Frytki z batatów

Obraz
© 123RF

Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków mogą być ciekawą odmianą klasycznej wersji tego dania. Szczególnie, że są one niskokaloryczne, odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę oraz mają sporo witamin i minerałów. Nic zatem dziwnego, że polecała je nawet Anna Lewandowska na swojej stronie internetowej.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru