Frytki w nowej odsłonie. Nie tylko z ziemniaków

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Pochodzące z Belgii, tradycyjne frytki z ziemniaków są w wielu krajach jednym ze stałych elementów kuchni. Kto z nas chociaż raz nie jadł złocistych ziemniaczanych słupków? To danie często jest serwowane jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przystawka. A gdyby tak zerwać z kulinarną rutyną i przygotować je inaczej? Zapraszamy do naszej galerii, w której przedstawiamy pomysły na frytki.

/ 6Frytki z marchewek

Obraz
© 123RF

Frytki z marchewek to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale i mniej kaloryczna od tradycyjnej ziemniaczanej wersji. Słodki smak warzyw idealnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilę. Wystarczy, że pokroimy marchewki w słupki, polejemy je oliwą z oliwek i dodamy do nich nasze ulubione zioła np. zioła prowansalskie albo tymianek. Po 20 minutach w piekarniku soczyste marchewki zamienią się w pomarańczowe frytki.

/ 6Frytki z tofu

Obraz
© 123RF

Frytki z tofu to apetyczna przekąska nie tylko dla wegetarian. Możemy je podawać na słodko w miodzie lub na ostro z mocno przyprawionymi sosami z dodatkiem papryczki chilli. Co ciekawe, "to hpu gyaw", czyli frytki z tofu to jedno z tradycyjnych dań w Mjanmarze, czyli dawnej Birmie.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

O tym, że cukinia ma w kuchni wiele zastosowań, mogliście się przekonać nie raz czytając nasz serwis. Jednym z nich są frytki z cukinii. Zazwyczaj przygotowuje się je w piekarniku w złocistej panierce z jajek, parmezanu i bułki tartej. Gdy dodamy do nich odrobinę słodkiej papryki i oregano cukinia będzie głównym punktem aromatycznej i chrupiącej uczty.

/ 6Frytki z halloumi

Obraz
© 123RF

Pieczone frytki z cypryjskiego owczego sera z dodatkiem ostrej pasty harrisy i za'ataru, czyli arabskiej mieszanki ziół, w której znajdziemy m.in. tymianek, oregano i sezam, to świetny pomysł na przerwanie kulinarne rutyny. Chcesz zaskoczyć swoich gości tym niecodziennym daniem? Przepis na frytki z halloumi możesz znaleźć tutaj.

/ 6Frytki z batatów

Obraz
© 123RF

Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków mogą być ciekawą odmianą klasycznej wersji tego dania. Szczególnie, że są one niskokaloryczne, odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę oraz mają sporo witamin i minerałów. Nic zatem dziwnego, że polecała je nawet Anna Lewandowska na swojej stronie internetowej.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki