Zrób to sam
Pochodzące z Belgii, tradycyjne frytki z ziemniaków są w wielu krajach jednym ze stałych elementów kuchni. Kto z nas chociaż raz nie jadł złocistych ziemniaczanych słupków? To danie często jest serwowane jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przystawka. A gdyby tak zerwać z kulinarną rutyną i przygotować je inaczej? Zapraszamy do naszej galerii, w której przedstawiamy pomysły na frytki.
Frytki z marchewek
Frytki z marchewek to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale i mniej kaloryczna od tradycyjnej ziemniaczanej wersji. Słodki smak warzyw idealnie komponuje się z aromatycznymi przyprawami. Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie chwilę. Wystarczy, że pokroimy marchewki w słupki, polejemy je oliwą z oliwek i dodamy do nich nasze ulubione zioła np. zioła prowansalskie albo tymianek. Po 20 minutach w piekarniku soczyste marchewki zamienią się w pomarańczowe frytki.
Frytki z tofu
Frytki z tofu to apetyczna przekąska nie tylko dla wegetarian. Możemy je podawać na słodko w miodzie lub na ostro z mocno przyprawionymi sosami z dodatkiem papryczki chilli. Co ciekawe, "to hpu gyaw", czyli frytki z tofu to jedno z tradycyjnych dań w Mjanmarze, czyli dawnej Birmie.
Frytki z cukinii
O tym, że cukinia ma w kuchni wiele zastosowań, mogliście się przekonać nie raz czytając nasz serwis. Jednym z nich są frytki z cukinii. Zazwyczaj przygotowuje się je w piekarniku w złocistej panierce z jajek, parmezanu i bułki tartej. Gdy dodamy do nich odrobinę słodkiej papryki i oregano cukinia będzie głównym punktem aromatycznej i chrupiącej uczty.
Frytki z halloumi
Pieczone frytki z cypryjskiego owczego sera z dodatkiem ostrej pasty harrisy i za'ataru, czyli arabskiej mieszanki ziół, w której znajdziemy m.in. tymianek, oregano i sezam, to świetny pomysł na przerwanie kulinarne rutyny. Chcesz zaskoczyć swoich gości tym niecodziennym daniem? Przepis na frytki z halloumi możesz znaleźć tutaj.
Frytki z batatów
Frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków mogą być ciekawą odmianą klasycznej wersji tego dania. Szczególnie, że są one niskokaloryczne, odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę oraz mają sporo witamin i minerałów. Nic zatem dziwnego, że polecała je nawet Anna Lewandowska na swojej stronie internetowej.