Frytki belgijskie - pyszny pomysł na przekąskę

Frytki i czekolada to kulinarne symbole Belgii. Jeden i drugi przysmak jest uwielbiany także przez Polaków, ale frytki belgijskie w przeciwieństwie do czekolady, zrobisz z łatwością sam. Frytki belgijskie zyskują coraz większą popularność, a my podpowiadamy, jak je zrobić, aby były idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Czym się różnią frytki belgijskie od zwykłych i jaki jest ich sekret?

Czym się różnią frytki belgijskie od zwykłych i jaki jest ich sekret?
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym są frytki belgijskie?

Frytki dostaniemy w każdym zakątku Belgii, zarówno w Walonii, jak i we Flandrii. Są narodowym przysmakiem Belgów, którzy zajadają się nimi na każdą okazję, w Brugii możemy nawet odwiedzić muzeum frytek.

Mogą być podawane jako danie główne, mogą również być dodatkiem do innych potraw. Zwykle serwuje się je razem z sosami majonezowymi, co dla nas może być nieco nietypowe.

Jaka jest różnica między frytkami belgijskimi a zwykłymi? Przede wszystkim, inny jest sposób ich smażenia. Frytki belgijskie są smażone dwukrotnie, na łoju wołowym. Czasem tłuszcz ten zastępowany jest olejem roślinnym, jednak jeśli wierzyć znawcom, to już nie ten sam smak.

W 2017 roku Komisja Europejska zaleciła, aby zaprzestano podwójnego smażenia, które miało nieść negatywne skutki dla zdrowia. Zamiast tego zaproponowano, aby przez krótki czas frytki były gotowane i dopiero w następnej kolejności smażone. Nie spotkało się to z uznaniem Belgów, którzy zalecenia te potraktowali jako ingerencję w ich tradycję i kulturę. Frytki belgijskie w dalszym ciągu więc smażone są dwa razy, nie zważając na zalecenia.

Jak zrobić frytki belgijskie?

Przyrządzenie prawdziwych frytek belgijskich w domowych warunkach nie jest trudne. Najtrudniejszą rzeczą może okazać się oszacowanie właściwej temperatury tłuszczu, która odgrywa znacząca rolę. Problem możemy rozwiązać poprzez smażenie ich we frytkownicy Ważny jest również odpowiednio dobrany rodzaj ziemniaków - najlepsze będą mączyste.

Frytki belgijskie - przepis

Wszystko, czego potrzebujemy, aby zrobić te oryginalne frytki to:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 2,5 l tłuszczu (zależnie od preferencji);
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Myjemy i obieramy ziemniaki.

2. Ziemniaki kroimy w sposób dowolny, jednak pamiętajmy, aby miały boki w kształcie prostokąta lub kwadratu, o szerokości od 1 do 1,5 cm.

3. Frytki smażymy we frytkownicy lub w garnku. Starajmy się tego nie robić na patelni, ponieważ ich smażenie wymaga głębokiego zanurzenia w tłuszczu. Jeśli używamy garnka, załóżmy na niego sitko, zanurzając frytki w oleju.

4. Rozgrzewamy tłuszcz do 130-140 stopni C. Frytki smażymy partiami, aby jednocześnie nie było ich w naczyniu zbyt dużo.

5. Czas smażenia jest zależny od ich grubości i wynosi od 8 do 10 minut.

6. Po pierwszym smażeniu wyciągamy je z frytkownicy lub garnka, najlepiej na talerz wyłożony wcześniej ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Po chwili zabieramy ręcznik papierowy, aby frytki się nie zaparowały i odstawiamy je na 30 minut.

7. Po wystudzeniu frytek ponownie rozgrzewamy tłuszcz, tym razem do 190 stopni C i powoli zanurzamy w nim frytki. W trakcie tego smażenia olej może pryskać i bulgotać.

8. Smażymy 2 minuty, aż się zarumienią. Wyciągamy je, gdy osiągną złoty kolor i chrupkość.

Z czym podawać frytki belgijskie?

Frytki belgijskie najczęściej są podawane z sosami na bazie majonezu. Poniżej przedstawiamy przepis na dwa sosy, które idealnie dopełnią smaku frytek belgijskich.

Obraz
© 123RF

Sos andaluzyjski:

  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 1 papryka czerwona, pokrojona, bez gniazd nasiennych;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • natka pietruszki posiekana;
  • sól;
  • pieprz.

Sos belgijski:

  • 2 łyżki ketchupu;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 1 pokrojona cebula (zalewamy ją 1 łyżką octu);
  • sól;
  • pieprz.

Frytki belgijskie możemy zalać wybranym sosem lub je w nim moczyć. Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce