Sprawdzone rady
Marzy ci się porcja frytek? Takich, które na zewnątrz są złociste i chrupiące, a w środku miękkie i kremowe? Mamy na to sposób. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ziemniaki na frytki
Najlepsze frytki zrobimy z ziemniaków mączystych, w których zawartość skrobi waha się między 15 a 18 procent. W Polsce najbardziej popularnymi odmianami, które pasują do tego opisu, są Fresco, Augusta, Etola, Etiuda, Finezja, Legenda, Jelly i Syrena, Pasat, Glada. Duża zawartość skrobi powoduje, że przygotowywane z nich frytki są pulchne w środku, nie są twarde i wodniste, a w dodatku bardzo dobrze się smażą.
Bez moczenia w wodzie
Obierz ziemniaki i pokrój je w średnie słupki. Osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem i przełóż do garnka o grubym dnie. Zalej ziemniakiem olejem, tak by wszystkie były przykryte. Postaw garnek na małym ogniu i doprowadź olej do wrzenia.
Smażenie
Smaż frytki przez 15 minut. Nie musisz ich mieszać. Po kwadransie delikatnie potrząśnij frytkami i kontynuuj smażenie jeszcze przez kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się złociste, wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i posyp solą. Smacznego!