Trwa ładowanie...
d1g78ng

Frykadelki w sosie grzybowym

Przepis

Zraziki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, zanurzone w pysznym sosie grzybowym. Danie można podać z ziemniaczanym puree lub kaszą gryczaną i buraczkami. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl

d1g78ng
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 10 dag boczku
  • 4 ogórki kiszone
  • 20 dag grzybów suszonych (np. podgrzybków)
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, papryka ostra
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Przepis
  • Suszone grzyby moczymy w wodzie przez około godzinę, a potem gotujemy.
  • Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz wcześniej namoczoną w mleku bułkę.
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety.
  • Do środka każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.
  • Każdego kotleta obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem grzybowym. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką (2 łyżeczki), rozrobioną w małej ilości wody, wlewamy sos sojowy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Frykadelki w sosie grzybowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng