Frykadelki w sosie grzybowym
Zraziki z mięsa mielonego z aromatycznym boczkiem, zanurzone w pysznym sosie grzybowym. Danie można podać z ziemniaczanym puree lub kaszą gryczaną i buraczkami. Przepis dostaliśmy na dziejesiewp.pl
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Suszone grzyby moczymy w wodzie przez około godzinę, a potem gotujemy.
- Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Dodajemy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz wcześniej namoczoną w mleku bułkę.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety.
- Do środka każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki.
- Każdego kotleta obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Przekładamy do dużego garnka i zalewamy wywarem grzybowym. Gotujemy 20 minut, po tym czasie sos zagęszczamy mąką (2 łyżeczki), rozrobioną w małej ilości wody, wlewamy sos sojowy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl