Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem
Frittata, czyli włoski omlet, to wyśmienita propozycja na rodzinne śniadanie. duże znaczenie ma użyta do przygotowania frittaty patelnia – najlepsza jest żeliwna i pozbawiona plastikowych elementów, dzięki czemu można ją umieścić w rozgrzanym piekarniku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Rodzaj diety: |
- Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce.
- W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem.
- Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków.
- Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze