Francuska zupa cebulowa. Tak pyszna, że będziesz gotować co tydzień
Zupę cebulową można jeść okrągły rok, jednak jej szczególne właściwości sprawiają, że polecana jest przede wszystkim w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie czy grypę. Przepis jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W głębokim rondlu o grubym dnie stopić na małym ogniu masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę i czosnek i gotować pod przykryciem 30-35 minut, często mieszając, aż cebula zarumieni się na brązowo.
- Dodać mąkę i gotować, bez przerwy mieszając. Powoli dolewać wywar wołowy, przez cały czas mieszając. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, ok. 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku.
- Rozpalić ruszt albo nagrzać opiekacz. Ułożyć na nim kromki chleba. Po opieczeniu jednej strony przewrócić je na drugą, a z wierzchu posypać startym serem. Opiekać, aż ser się stopi. Wlać zupę do talerzy i na wierzchu ułożyć po kromce pieczywa z serem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl