Francuska zupa cebulowa. Tak pyszna, że będziesz gotować co tydzień

Zupę cebulową można jeść okrągły rok, jednak jej szczególne właściwości sprawiają, że polecana jest przede wszystkim w okresie nasilonych zachorowań na przeziębienie czy grypę. Przepis jest bardzo prosty, a wszystkie składniki łatwo dostępne.

Francuska zupa cebulowa. Tak pyszna, że będziesz gotować co tydzieńFrancuska zupa cebulowa. Tak pyszna, że będziesz gotować co tydzień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 50 g masła
  • 750 g cebuli, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1200 ml wywaru wołowego, świeżego lub z kostek rosołowych
  • sól i czarny pieprz
  • 4 kromki francuskiego białego chleba (o grubości ok. 2,5 cm)
  • 50 g startego sera żółtego

Przepis

  • W głębokim rondlu o grubym dnie stopić na małym ogniu masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę i czosnek i gotować pod przykryciem 30-35 minut, często mieszając, aż cebula zarumieni się na brązowo.
  • Dodać mąkę i gotować, bez przerwy mieszając. Powoli dolewać wywar wołowy, przez cały czas mieszając. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, ok. 30 minut. Dodać sól i pieprz do smaku.
  • Rozpalić ruszt albo nagrzać opiekacz. Ułożyć na nim kromki chleba. Po opieczeniu jednej strony przewrócić je na drugą, a z wierzchu posypać startym serem. Opiekać, aż ser się stopi. Wlać zupę do talerzy i na wierzchu ułożyć po kromce pieczywa z serem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości