Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem
- 10 g świeżych drożdży,
- 150 ml ciepłej,
- 250 g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- (1 do ciasta, 1 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),
- suszone pomidory,
- rozmaryn
Z drożdzy , 50 ml wody, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 20 minut.Do mąki dodajemy sól, oliwę z oliwek i resztę wody.Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy je na blachę, dość płasko. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.
Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą wykładamy suszone pomidory i posypujemy rozmarynem.Piekkarnik nagrzewany do 220 stopni i pieczemy około 20 minut.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze