Nagrody zostały przyznane w ośmiu kategoriach.
W piątek, 25 maja, we wnętrzach historycznego budynku Szarotka zlokalizowanego na terenie Fortu Mokotów w Warszawie odbyła się uroczysta gala wieńcząca II. edycję konkursu "KUKBUK Poleca”.
Celem programu jest dotarcie i wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz miejsc przyjaznych naturze, dla których najważniejsza jest jakość. Z blisko 700 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 200 lokalnych producentów, rzemieślników oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych, jury w składzie: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Agnieszka Saternus, Grzegorz Łapanowski, Piotr Więcławski „Vienio”, Agata Kiedrowicz, David Gaboriaud, Ania i Ula Bieluń oraz Jan Wdowiak, wyłoniło 24 najlepszych, którym wręczono statuetki. Certyfikat „KUKBUK Poleca” przyznawany jest cyklicznie na okres jednego roku.
W tym roku nagrody zostały przyznane w ośmiu kategoriach: z pola i wody (produkty świeże, nieprzetworzone), ze spiżarni (produkty przetworzone), w płynie z procentami (napoje alkoholowe), w płynie bez procentów (napoje bezalkoholowe), z warsztatu (rzemiosło), dla urody (kosmetyki ekologiczne), za miastem dla relaksu (agroturystyka) oraz Polska Smakuje (nagroda specjalna partnera konkursu – Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa).
Nagrody zostały przyznane w ośmiu kategoriach
Wśród zwycięzców znaleźli się: w kategorii ze spiżarni – Kaszubska Koza, Wege Siostry, Pasieka PUCER, Pszczelarium, Ranczo Frontiera oraz Smak Natury, w kategorii z warsztatu – Tartaruga, i love nature i Stowarzyszenie Serfenta.
Gala przyciągnęła tłumy
W kategorii w płynie z procentami – Winnica Srebrna Góra oraz Browar Kormoran, w kategorii w płynie bez procentów – natu+ Prestige, Sad Zaścianki i Eko Sok Bar, w kategorii z pola i wody – Stefan Lagae i Wasabi Farm Poland.
Pojawił się m.in. Borys Szyc
W kategorii dla urody – IOSSI, Hagi Cosmetics i Lush Botanicals, w kategorii za miastem dla relaksu – Folwark Wąsowo, Pałac Kamieniec i Dom Gościnny Stara Szkoła.
Gala odbyła się na terenie Fortu Mokotów
W kategorii specjalnej KOWR Polska Smakuje – Semco oraz Pstrąg Ojcowski.
Kukbuk to magazyn kulturalno-kulinarny
Certyfikat KUKBUK Poleca jest symbolem uczciwego i sprawdzonego produktu/miejsca najwyższej jakości. Zostaje przyznawany na rok, co oznacza, że wyróżnieni producenci mogą się nim legitymować do połowy 2019 roku.
Na konkurs wpłynęło blisko 700 nadesłanych produktów od prawie 200 lokalnych producentów
Sylwetki wszystkich laureatów, szczegółowe opisy ich marek, działalności i produktów będą przedstawione i opisane w kanałach należących do platformy KUKBUK.
W sumie było o ponad 50% więcej zgłoszeń do konkursu
Oprócz całorocznej promocji redakcyjnej, wybrani laureaci będą mieli możliwość współpracy z wydawnictwem przy realizacji wspólnych serii produktów do e-sklepu KUKBUK
Certyfikat przyznawany jest cyklicznie na okres jednego roku
"W konkursie KUKBUK Poleca wyróżniamy tych, dla których praca ludzkich rąk to wartość nadrzędna
i nie zysk jest najważniejszy, a uczciwość i jakość. Cieszy nas niezwykle fakt, że takich ludzi w Polsce nie brakuje, a dzięki akcjom takim jak ta, możemy ich poznawać i szerzyć o nich wieść w świecie. Po raz kolejny zostaliśmy absolutnie pozytywnie zaskoczeni, zarówno skalą konkursu, jak i jakością nadesłanych produktów. Dzięki temu wierzymy, że to co robimy ma sens i jest potrzebne. Chcemy popularyzować trend odchodzenia od tego co masowe i byle jakie w kierunku tego, co z sercem i pasją własnoręcznie tworzone. Przepełnia nas duma, że wszystkie te fantastyczne produkty, które przyszły do oceny i które z trudem pomieściliśmy w redakcji są „made in Poland”. Już nie możemy się doczekać tego, co czeka nas za rok!” – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK
Pojawiła się również Karolina Ferenstein-Kraśko
"Od sześciu lat z rzemieślniczym zaangażowaniem tworzymy magazyn KUKBUK. Duma
z własnoręcznej pracy, odpowiedzialność za proces twórczy i dbałość o najwyższą jakość to wartości niezmiernie nam bliskie. Stąd właśnie wziął się pomysł na organizację konkursu KUKBUK Poleca. Chcemy zarazić czytelników szacunkiem i entuzjazmem dla tradycji rzemieślniczych oraz unikalności, która cechuje polskie rękodzieło. Niech pytania: kto, gdzie i dlaczego staną się ważnym elementem świadomości i kryterium wyboru, którego dokonuje konsument.” – dodaje Oliwia Gede-Niewiadomska, dyrektorka artystyczna magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.
Wyłoniono 24 najlepszych producentów
Patronami akcji „KUKBUK Poleca” są: Kuchnia+, Domo+, Co Jest Grane 24, Wp.pl, Radio Kolor, Grupa Slow, Bio Bazar i Food Service. Partnerem jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.