Filet z dorsza duszony w pomidorach. Błyskawiczny obiad
Jeden z najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie ryby. Dorsz duszony w pomidorach to świetna alternatywa dla pieczonej czy smażonej ryby. Najlepiej smakuje z ryżem i warzywami ugotowanymi na parze. Wypróbujcie koniecznie, a nie będziecie żałować.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę spraw, umyj, wyfiletuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki filet z dorsza. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i osącz.
- Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeciśnij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko.
- W rondlu o grubych ściankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę.
- Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj dorsza i szklankę bulionu.
- Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i duś 15 minut.
- Podawaj udekorowane zieleniną i ćwiartkami usmażonych pomidorów.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl