Trwa ładowanie...
d4930d2
04-03-2022 09:13

Filet z dorsza duszony w pomidorach. Błyskawiczny obiad

Przepis

Jeden z najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie ryby. Dorsz duszony w pomidorach to świetna alternatywa dla pieczonej czy smażonej ryby. Najlepiej smakuje z ryżem i warzywami ugotowanymi na parze. Wypróbujcie koniecznie, a nie będziecie żałować.

d4930d2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 kg świeżego dorsza
  • 5 pomidorów
  • 25 dkg czerwonej obranej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 2 filiżanki oliwy
  • sól, pieprz
Przepis
  • Rybę spraw, umyj, wyfiletuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki filet z dorsza. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i osącz.
  • Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeciśnij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko.
  • W rondlu o grubych ściankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę.
  • Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj dorsza i szklankę bulionu.
  • Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i duś 15 minut.
  • Podawaj udekorowane zieleniną i ćwiartkami usmażonych pomidorów.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Filet z dorsza duszony w pomidorach. Błyskawiczny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4930d2
d4930d2
d4930d2
d4930d2
Więcej tematów
d4930d2