Filet drobiowy w sosie grzybowym
"Udało się zebrać trochę prawdziwków, bardzo zdrowych, niedużych okazów i powstał pyszny sos. Dopełnieniem sosu jest filet z kurczaka i brązowy ryż. Szczerze polecam" -zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 500 g świeżych grzybów (u mnie prawdziwki)
- 200 g śmietany 18 proc.
- 1 kostka warzywna
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- przyprawa gyros
- zioła prowansalskie
- olej
- 1 szklanka ryżu
- Filet z kurczaka podzielić na 2 części, każdą przekroić na pół, aby powstał cieńszy kotlet.
- Posypać solą, pieprzem, przyprawą gyros, zawinąć talerz folią spożywczą, wstawić na 30 minut do lodówki.
- Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać pieprzem, posolić i wymieszać.
- Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek zeszklić, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, na koniec dodać grzyby, wymieszać i dusić na wolnym ogniu około 10 minut pod przykryciem.
- Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do grzybów. Dusić około 5 minut.
- Do szklanki wlać kilka łyżek sosu z patelni, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do grzybów chwilę pogotować, zestawić.
- Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Wyjąć filety, rozgrzać olej na patelni i podsmażyć lekko do delikatnego zrumienienia.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć filety, polać wcześniej przygotowanym sosem grzybowym, przykryć i zapiekać pod przykryciem około 20 minut.
- Ugotować ryż na sypko, z dodatkiem ziół prowansalskich, (około 1 łyżki).
- Gotowe mięso podawać z dodatkiem ryżu i ulubionej surówki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze