Fier, czyli jakość i smak
Owoce morza od Fier rewolucjonizują restauracje Z roku na rok coraz więcej Polaków otwiera swoje gusta kulinarne na ryby oraz owoce morza. Na rosnące statystki dotyczące spożywania morskich darów wpływa m.in. trend peskatarianizmu, rosnące ceny mięsa oraz - po prostu - niezwykłe walory zdrowotne i smakowe frutti di mare. Nadal jednak dominuje przekonanie, że aby skosztować naprawdę dobrych owoców morza, należy za cel obrać wizytę nad basenem Morza Śródziemnego. Firma Fier udowadnia, że to nie prawda.
Fier to producenci całej palety ryb i owoców morza: krewetek, kalmarów, ośmiornic, czy kawioru. Ich hodowle są w pełni transparentne oraz ekologiczne. Firma posiada certyfikaty Global GAP, ASC, MSC czy BIO, świadczące o hodowli bezpiecznej oraz zrównoważonej. Codzienne kontrole jakości oraz hołdownictwo praktykom Niebieskiej Rewolucji to sposób zarówno na dbanie o zdrowie mórz i oceanów, jak i zapewnienie doskonałego smaku owoców morza.
Fier obiecuje nam wyjątkowe doznania kulinarne. Delikatny, rozpływający się w ustach kawior, o zrównoważonej słoności i subtelnych morskich notach. Łagodnie słodkawe, miękkie i soczyste krewetki. Wyrazisty smak lekkiego mięsa kalmarów, proszących się o przygotowanie w odpowiednim sosie, który dopełni smaku (pomidorowym? cytrynowym? to już zależy od wyobraźni szefa kuchni).
Dostawa oraz dystrybucja owoców morza
Niestety, owoce morza łatwo się psują ze względu na ich strukturę, wilgotność i temperaturę przechowywania. Aby przedłużyć ich trwałość należy trzymać je w niskiej temperaturze, w zamrażalniku lub chłodziarce. A jednak nawet mrożone owoce morza zaczynają po pewnym czasie tracić jakość - zamrożenie wpływa na ich smak oraz teksturę.
Rozwiązanie problemów logistyki i dystrybucji to kolejny cel, który stawia sobie Fier. Oferują oni sprzedaż bezpośrednią, eliminując pośredników oraz obcych dostawców. Ze względu na brak minimum logistycznego - ilości produktu, jaki musi zamówić dana restauracja czy hotel, jest to najbardziej dopasowana pod klienta oferta na rynku. Fier dostarcza owoce morza do klienta regularnie, w mniejszych porcjach, nawet kilka razy w tygodniu, dzięki czemu produkty są zawsze świeże, a HoReCa może utrzymać całkowitą dostępność menu. Produkty pochodzą wyłącznie z własnych hodowli oraz połowów Fier.
Tym samym Fier stara się rozwiązać to, z czym zmaga się wielu restauratorów - z problemami regularnej dostawy, brakiem zaopatrzenia odpowiedniej jakości oraz świeżości, zmieniającymi się preferencjami kulinarnymi swoich klientów.
Misja - akwakultura
Kolejną misją, jaką stawia sobie Fier, jest zwiększanie świadomości w kwestii zdrowego oraz jakościowego jedzenia. Wartościowe posiłki mają wpływ na samopoczucie oraz ciało, jednak czy na pewno zawsze wiemy, co jemy?
W wielu krajach obserwuje się nadmierne spożycie żywności o niskiej jakości odżywczej, takiej jak produkty wysoko przetworzone, które - konsumowane w nadmiarze - prowadzą do otyłości, cukrzycy, chorób serca i innych problemów zdrowotnych. Nawet w przypadku pozornie zdrowych produktów, często nie mamy pewności w kwestii ich dokładnego pochodzenia.
Fier chcą działać edukacyjnie i zwiększyć społeczną świadomość względem spożywanego jedzenia. Promują owoce morza, które, pozyskane z własnych hodowli i połowów, mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie oraz odegrać kluczową rolę w sektorze bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Według danych raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (UN FAO) "The State of World Fisheries and Aquaculture 2022" światowa produkcja ryb i owoców morza jest na rekordowo wysokim poziomie, a sektor ten będzie odgrywał coraz ważniejszą rolę w dostarczaniu żywności. Zasoby rybne mają stać się podstawowym, odnawialnym, niskoemisyjnym źródłem żywności.
Odpowiedzialność względem oceanu
Podstawowym kryterium przy wyborze dostawców owoców morza powinna być więc zarówno odpowiedzialność względem naszych żołądków, jak i odpowiedzialność względem oceanów.
Warto obserwować stronę Marine Stewardship Council (MSC). Rybołówstwa uczestniczące w ich programie przyczyniają się do poprawy stanu siedlisk i chronionych gatunków morskich, utrzymując jednocześnie zasoby poławianych ryb na zdrowym, stabilnym poziomie.
Przyszłość Fier
Marka Fier wchodzi na rynek z impetem oraz odpowiednimi zasobami, aby stać się liderem wśród producentów owoców morza o wysokiej jakości. Dbałość o szczegóły, zrównoważone hodowle, doskonały system dystrybucji i współprace z wysokiej klasy restauratorami zdradzają, że już wkrótce produkty marki spotkamy w wielu dobrych lokalach. W końcu czy jest coś lepszego, niż jedzenie smaczne, zdrowe oraz EKO?
Potencjalna współpraca restauracji z marką może zacząć się w przeciągu kilku kliknięć. Ze strony internetowej Fier spogląda na nas smakowicie wyglądający pstrąg, a jest jeszcze cała paleta dostępnych krewetek, kałamarnic, ośmiornic czy wyjątkowego kawioru IKURA... Ryba jest tutaj, nomen omen, kroplą w morzu smaków.
WP Kuchnia na: