Faworki ASI
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 kieliszki (35 ml) wódki
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka tortowa
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Do miski wlewamy wódkę, dodajemy 3 całe jajka, 2 żółtka, 1 łyżeczkę małą proszku do pieczenia (to nie prawda że proszek w faworkach to przestępstwo), 2 łyżeczki cukru, szczyptę soli.
Dodajemy tyle mąki, aby wyszło ciasto jak na makaron.
Wyrabiamy ciasto dość długo, mając w sobie pozytywne myśli.
Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Rozwałkowujemy ciasto na papier, kroimy w paski, przez zrobioną w środku dziurkę przekładamy, aby powstała wstążka.
Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, oleju lub smalcu. Usmażone posypujemy cukrem pudrem z wanilią (polecam cukier zmielić samemu w młynku).
Przepis dodał użytkownik majabaja1
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze