Faszerowane warzywa. Pomysł na kolorowy, niebanalny i smaczny obiad
Proste przepisy
Jeśli chcemy przygotować posiłek zdrowy, sycący, a w dodatku pięknie wyglądający na talerzu – zdecydujmy się na faszerowane warzywa. Przepisy na tego typu dania są proste i mało czasochłonne, a końcowy efekt świetnie prezentuje się na talerzu. Faszerować możemy wiele warzyw. Począwszy od cebuli, poprzez paprykę, cukinię, pomidory, ogórki, a skończywszy na pieczarkach czy ziemniakach.
A czym nadziewać jarzyny? Tu także mamy wiele możliwości: bardzo popularne są nadzienia z mięsem, ale także z ryżem i wszelkiego rodzaju kaszami, a także innymi warzywami. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Cebula faszerowana
Do przepisu najlepiej wybrać duże, białe cebule, ale doskonale sprawdzą się także cebule czerwone. Ważne, by były duże. Najpierw obieramy je i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, schładzamy i delikatnie wycinamy środkową część, pozostawiając jedną, dwie zewnętrzne warstwy. Wydrążoną część siekamy drobno, wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, ugotowaną kaszę gryczaną, trochę startego sera żółtego i kilka łyżek bułki tartej, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i wkładamy do wydrążonej cebuli. Układamy cebule w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Po pół godziny danie jest gotowe.
Nadziewane papryki
To bardzo popularne, letnie danie, może być samodzielnym posiłkiem. Potrzebne nam będą słodkie papryki, ryż, mięso mielone, cebula, jajko, suszony tymianek, oliwa z oliwek, pieprz i sól. Z papryki odcinamy „piętkę” i usuwamy pestki. Wrzucamy papryki do miski z mocno osoloną wodą. Gotujemy ryż, cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Mieszamy z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem, dodajemy jajko i doprawiamy ziołami i pieprzem, solimy do smaku. Odsączone papryki nadziewamy mięsem z ryżem i układamy w garnku. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około godziny. Pozostały płyn zagęszczamy mąką i masłem i polewamy takim sosem papryki.
Jalapeno z serem
Ostre papryczki jalapeno można nadziewać i zrobić z nich bardzo ciekawą i smaczną przekąskę. Pamiętajmy jednak, że są one bardzo ostre. Dlatego też farsz nie powinien być zbyt pikantny, ale taki, który zrównoważy ostrość chili. Idealny jest więc ser – najlepiej któryś z bardzo mlecznych, delikatnych gatunków. Ser ścieramy na tarce, dodajemy do niego posiekaną drobno kolendrę, trochę kminu rzymskiego i, ewentualnie, soli. Masę nakładamy do papryczek i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zapiekamy pod grillem bardzo krótko, maksymalnie 10 minut i podajemy z salsą z pomidorów, cebuli i kolendry.
Pieczarki zapiekane z boczkiem
Duże kapelusze pieczarek idealnie nadają się do faszerowania. Obcinamy nóżkę, wydrążamy czarne blaszki. Na patelni stapiamy pokrojony bardzo drobno boczek wędzony i wrzucamy posiekane cebule oraz ząbki czosnku. Podsmażamy wszystko i dorzucamy posiekane drobno nóżki pieczarek oraz sporo zielonej pietruszki. Masę przekładamy do miski, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i jedno jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy masę na pieczarki. Na wierzch kładziemy kawałek masła i zapiekamy grzyby pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Cukinia z kaszą jaglaną
Faszerowana cukinia jest bardzo delikatna i może być idealnym daniem dla osób na diecie. Cukinię kroimy wzdłuż, wydrążamy delikatnie środek i posypujemy warzywa lekko solą. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonej wodzie z masłem. Studzimy i dodajemy do niej posiekaną cebulę, koperek, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Farsz nakładamy na cukinie i pieczemy w piekarniku, aż cukinia lekko zmięknie.
Pomidory z soczewicą
Duże, mięsiste pomidory kroimy na pół i usuwamy pestki. W rondlu podsmażamy na oleju bardzo drobno posiekany imbir, czosnek i szalotkę. Wrzucamy soczewicę (nie ma znaczenia, jaką), zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy kurkumą, pieprzem, solą i kminem rzymskim i gotujemy, aż soczewica zmięknie. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i nadziewamy połówki pomidorów. Zapiekamy 15 minut w piekarniku, podajemy z jogurtem naturalnym.
Ziemniaki ze śledziem
Do tego dania potrzebne nam będą duże ziemniaki, które dokładnie myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy środek. To, co wykroiliśmy, wrzucamy do miski, dodajemy trochę majonezu, śmietany, pieprzu i koperku. Wszystko mieszamy dokładnie. Solone śledzie moczymy w mleku, odsączamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy ziemniaczanej, dorzucamy posiekaną cebulę. Farsz nakładamy do ziemniaków i zapiekamy je około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.