Faszerowane warzywa. Pomysł na kolorowy, niebanalny i smaczny obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Proste przepisy

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli chcemy przygotować posiłek zdrowy, sycący, a w dodatku pięknie wyglądający na talerzu – zdecydujmy się na faszerowane warzywa. Przepisy na tego typu dania są proste i mało czasochłonne, a końcowy efekt świetnie prezentuje się na talerzu. Faszerować możemy wiele warzyw. Począwszy od cebuli, poprzez paprykę, cukinię, pomidory, ogórki, a skończywszy na pieczarkach czy ziemniakach.

A czym nadziewać jarzyny? Tu także mamy wiele możliwości: bardzo popularne są nadzienia z mięsem, ale także z ryżem i wszelkiego rodzaju kaszami, a także innymi warzywami. Oto kilka naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Cebula faszerowana

Obraz
© 123RF

Do przepisu najlepiej wybrać duże, białe cebule, ale doskonale sprawdzą się także cebule czerwone. Ważne, by były duże. Najpierw obieramy je i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Wyjmujemy, schładzamy i delikatnie wycinamy środkową część, pozostawiając jedną, dwie zewnętrzne warstwy. Wydrążoną część siekamy drobno, wrzucamy do miski, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, ugotowaną kaszę gryczaną, trochę startego sera żółtego i kilka łyżek bułki tartej, jajko, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i wkładamy do wydrążonej cebuli. Układamy cebule w nasmarowanym masłem naczyniu do zapiekania i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Po pół godziny danie jest gotowe.

/ 8Nadziewane papryki

Obraz
© Shutterstock.com

To bardzo popularne, letnie danie, może być samodzielnym posiłkiem. Potrzebne nam będą słodkie papryki, ryż, mięso mielone, cebula, jajko, suszony tymianek, oliwa z oliwek, pieprz i sól. Z papryki odcinamy „piętkę” i usuwamy pestki. Wrzucamy papryki do miski z mocno osoloną wodą. Gotujemy ryż, cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Mieszamy z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem, dodajemy jajko i doprawiamy ziołami i pieprzem, solimy do smaku. Odsączone papryki nadziewamy mięsem z ryżem i układamy w garnku. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy około godziny. Pozostały płyn zagęszczamy mąką i masłem i polewamy takim sosem papryki.

/ 8Jalapeno z serem

Obraz
© iStock.com

Ostre papryczki jalapeno można nadziewać i zrobić z nich bardzo ciekawą i smaczną przekąskę. Pamiętajmy jednak, że są one bardzo ostre. Dlatego też farsz nie powinien być zbyt pikantny, ale taki, który zrównoważy ostrość chili. Idealny jest więc ser – najlepiej któryś z bardzo mlecznych, delikatnych gatunków. Ser ścieramy na tarce, dodajemy do niego posiekaną drobno kolendrę, trochę kminu rzymskiego i, ewentualnie, soli. Masę nakładamy do papryczek i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zapiekamy pod grillem bardzo krótko, maksymalnie 10 minut i podajemy z salsą z pomidorów, cebuli i kolendry.

/ 8Pieczarki zapiekane z boczkiem

Obraz
© 123RF

Duże kapelusze pieczarek idealnie nadają się do faszerowania. Obcinamy nóżkę, wydrążamy czarne blaszki. Na patelni stapiamy pokrojony bardzo drobno boczek wędzony i wrzucamy posiekane cebule oraz ząbki czosnku. Podsmażamy wszystko i dorzucamy posiekane drobno nóżki pieczarek oraz sporo zielonej pietruszki. Masę przekładamy do miski, dorzucamy kilka łyżek bułki tartej i jedno jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy masę na pieczarki. Na wierzch kładziemy kawałek masła i zapiekamy grzyby pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

/ 8Cukinia z kaszą jaglaną

Obraz
© 123RF

Faszerowana cukinia jest bardzo delikatna i może być idealnym daniem dla osób na diecie. Cukinię kroimy wzdłuż, wydrążamy delikatnie środek i posypujemy warzywa lekko solą. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonej wodzie z masłem. Studzimy i dodajemy do niej posiekaną cebulę, koperek, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Farsz nakładamy na cukinie i pieczemy w piekarniku, aż cukinia lekko zmięknie.

/ 8Pomidory z soczewicą

Obraz
© 123RF

Duże, mięsiste pomidory kroimy na pół i usuwamy pestki. W rondlu podsmażamy na oleju bardzo drobno posiekany imbir, czosnek i szalotkę. Wrzucamy soczewicę (nie ma znaczenia, jaką), zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy kurkumą, pieprzem, solą i kminem rzymskim i gotujemy, aż soczewica zmięknie. Do ostudzonej masy dodajemy jajko i nadziewamy połówki pomidorów. Zapiekamy 15 minut w piekarniku, podajemy z jogurtem naturalnym.

/ 8Ziemniaki ze śledziem

Obraz
© 123RF

Do tego dania potrzebne nam będą duże ziemniaki, które dokładnie myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Kroimy je wzdłuż na pół i wydrążamy środek. To, co wykroiliśmy, wrzucamy do miski, dodajemy trochę majonezu, śmietany, pieprzu i koperku. Wszystko mieszamy dokładnie. Solone śledzie moczymy w mleku, odsączamy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy ziemniaczanej, dorzucamy posiekaną cebulę. Farsz nakładamy do ziemniaków i zapiekamy je około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja