Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowy obiad
Przyzwyczailiśmy się do fasolki szparagowej z bułką tarta podsmażoną na maśle. Autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" proponuje fasolkę w zupełnie innym wydaniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 500 g fasolki szparagowej
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej mięty
- sól morska do posypania
Sos:
- 1 łyżeczka harissy w proszku (można użyć pasty)
- 2 łyżki miodu akacjowego
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli morskiej
Przytnij końcówki fasoli i opłucz ją na sicie. W naczyniu połącz harissę, miód i sok z limonki. Mieszaj, aż się połączą i dopraw do smaku solą. Odstaw. Na dużej patelni żeliwnej podgrzej 2 łyżki oleju – na średnim ogniu. Dodaj fasolę i smaż, aż fasolka zacznie zmieniać kolor. Smaż ją do momentu, aż będzie prawie gotowa i pokryje się pęcherzykami – około 5-6 minut. Dopraw solą i przełóż fasolę do miski. Podgrzej na tej samej patelni 1 łyżkę oleju. Dodaj pomidory i smaż je, aż zaczną się rumienić – około 2 minuty. Często mieszaj pomidory, aż zaczną pękać. Posyp je solą. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę. Następnie dodaj sos i masło – podrzucaj wszystko na patelni, aż warzywa i sos się połączą, a masło się rozpuści. Dodaj połowę mięty i ponownie wymieszaj. Przełóż wszystko na talerz i posyp świeżą miętą. Posyp solą.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze