Fasolka po bretońsku. Zrób na obiad polski klasyk z kiełbasą
Fasolka po bretońsku to pyszne i rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą. Do przygotowania potrawy niezbędna jest biała fasola, która ze względu na swoje właściwości powinna być stałym elementem naszego jadłospisu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Fasolę wypłukać i zalać wieczorem zimną wodą. Pozostawić na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (woda powinna przykrywać fasolę z niewielkim zapasem).
- Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażany na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Kiedy fasola będzie już miękka, dodajemy jarzyny pokrojone w kostkę i mięso.
- Gotujemy jeszcze około 15 minut. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i majeranek.
- Na koniec doprawiamy do smaku papryką ostrą, pieprzem, solą. Można podawać z białym pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl