Fasola haricot – jak ją zaserwować?

Podana w sosie pomidorowym stanowi obowiązkowy składnik tradycyjnego angielskiego śniadania. Świetnie sprawdzi się w rodzimej fasolce po bretońsku, z powodzeniem można ją wykorzystać również do przygotowania zup czy wegetariańskich pasztetów. Podobnie jak inne rośliny strączkowe fasola haricot dostarcza też wiele cennych składników odżywczych.

Fasola haricot – jak ją zaserwować?
Źródło zdjęć: © Istock

Haricot to mało w Polsce popularna odmiana fasoli białej, charakteryzującej się niewielkiej wielkości ziarnami o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie. Bywa nazywana fasolą bostońską, ponieważ jako pierwsi docenili ją europejscy osadnicy, którzy na początku XVII wieku przybyli do Ameryki i osiedlili się na terenach dzisiejszego stanu Massachusetts.

Od miejscowych plemion indiańskich przejęli oryginalny sposób przetwarzania haricoit, czyli długiego gotowania ziaren z dodatkiem sadła niedźwiedziego i… syropu klonowego. Z czasem recepturę modyfikowano, a fasolkę zaczęto spożywać przede wszystkim w gęstym sosie pomidorowym. W takiej postaci stała się jednym z najpopularniejszych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych, w tym także amerykańskich marynarzy, skąd wzięła się jej kolejna nazwa – navy bean.

Odmianę haricoit bardzo polubili również Brytyjczycy. Fasolka w sosie pomidorowym, obok smażonego bekonu, jajka sadzonego, kiełbaski, tostów z masłem i dżemem i owsianki, jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego angielskiego śniadania.

Zobacz też: Co przygotować z konserwowej fasoli?

Haricot – właściwości odżywcze

Jak wszystkie odmiany fasoli, także haricot posiada imponujące wartości odżywcze. Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, którego dostarcza więcej niż mięso. W dodatku charakteryzuje się szczególnie korzystnym dla naszego zdrowia profilem aminokwasów, które m.in. zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych i wykazują działanie zasadotwórcze. Fasolowe białko nie wpływa tak niekorzystnie na utratę wapnia jak ten sam składnik w innych roślinach, co ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Wśród innych odmian fasoli, haricot wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością żelaza, czyli minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek, zapewniającego właściwą pracę mięśni, wspomagającego odporność oraz system nerwowy.

Jest też skarbnicą cynku, selenu, potasu, wapnia i fosforu. Kryje w sobie sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (odpowiada za właściwą pracę mięśni i systemu nerwowego), B3 (jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w przemianach cukrów i tłuszczów) oraz B9, czyli kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom spodziewającym się dziecka, pomagającego zapobiegać wadom rozwojowym płodu.

Haricot dostarcza dużo błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienia oraz obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i szkodliwych trójglicerydów. Podobne właściwości wykazuje inny składnik małych ziarenek – saponiny, związki mające również właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybicze, pomagające też hamować rozwój komórek nowotworowych.

W fasoli bostońskiej stwierdzono także szczególnie wysokie stężenie kwasu ferulowego, czyli silnego antyoksydantu powstrzymującego procesy starzenia skóry.

Haricot – jak wykorzystać ją w kuchni

Jak każdą fasolę, także haricot warto przed gotowaniem moczyć przez kilka godzin w wodzie, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna. Aby uniknąć wzdęć należy przyrządzać ją z ziołami, najlepiej cząbrem, tymiankiem albo majerankiem.

Ta odmiana fasoli świetnie sprawdzi się jako baza jednej z ulubionych potraw Polaków, czyli fasolki po bretońsku. Do ugotowanej fasoli (może być również z puszki) dodaje się wówczas pomidory, przecier pomidorowy, kiełbasę i boczek.

Z haricot możemy też przygotować tradycyjny francuski gulasz cassoulet. Oprócz fasoli powinny znaleźć się w nim przede wszystkim różne dodatki mięsne: kiełbaski wieprzowe, noga kaczki, skórka wieprzowa, kawałki baraniny.

Ciekawym doznaniem smakowym będzie na pewno pasztet z fasoli haricot lub przyrządzone z niej kotlety – ugotowane nasiona wystarczy zmielić w maszynce, dodać jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę i przyprawy, zaś po zmieszaniu i uformowaniu usmażyć z obu stron.

Haricot może stanowić również wartościowy składnik zup, sałatek, zapiekanek albo pożywnych past do pieczywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥