Fasola haricot – jak ją zaserwować?

Podana w sosie pomidorowym stanowi obowiązkowy składnik tradycyjnego angielskiego śniadania. Świetnie sprawdzi się w rodzimej fasolce po bretońsku, z powodzeniem można ją wykorzystać również do przygotowania zup czy wegetariańskich pasztetów. Podobnie jak inne rośliny strączkowe fasola haricot dostarcza też wiele cennych składników odżywczych.

Fasola haricot – jak ją zaserwować?
Źródło zdjęć: © Istock

Haricot to mało w Polsce popularna odmiana fasoli białej, charakteryzującej się niewielkiej wielkości ziarnami o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie. Bywa nazywana fasolą bostońską, ponieważ jako pierwsi docenili ją europejscy osadnicy, którzy na początku XVII wieku przybyli do Ameryki i osiedlili się na terenach dzisiejszego stanu Massachusetts.

Od miejscowych plemion indiańskich przejęli oryginalny sposób przetwarzania haricoit, czyli długiego gotowania ziaren z dodatkiem sadła niedźwiedziego i… syropu klonowego. Z czasem recepturę modyfikowano, a fasolkę zaczęto spożywać przede wszystkim w gęstym sosie pomidorowym. W takiej postaci stała się jednym z najpopularniejszych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych, w tym także amerykańskich marynarzy, skąd wzięła się jej kolejna nazwa – navy bean.

Odmianę haricoit bardzo polubili również Brytyjczycy. Fasolka w sosie pomidorowym, obok smażonego bekonu, jajka sadzonego, kiełbaski, tostów z masłem i dżemem i owsianki, jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego angielskiego śniadania.

Zobacz też: Co przygotować z konserwowej fasoli?

Haricot – właściwości odżywcze

Jak wszystkie odmiany fasoli, także haricot posiada imponujące wartości odżywcze. Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, którego dostarcza więcej niż mięso. W dodatku charakteryzuje się szczególnie korzystnym dla naszego zdrowia profilem aminokwasów, które m.in. zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych i wykazują działanie zasadotwórcze. Fasolowe białko nie wpływa tak niekorzystnie na utratę wapnia jak ten sam składnik w innych roślinach, co ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Wśród innych odmian fasoli, haricot wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością żelaza, czyli minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek, zapewniającego właściwą pracę mięśni, wspomagającego odporność oraz system nerwowy.

Jest też skarbnicą cynku, selenu, potasu, wapnia i fosforu. Kryje w sobie sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (odpowiada za właściwą pracę mięśni i systemu nerwowego), B3 (jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w przemianach cukrów i tłuszczów) oraz B9, czyli kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom spodziewającym się dziecka, pomagającego zapobiegać wadom rozwojowym płodu.

Haricot dostarcza dużo błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienia oraz obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i szkodliwych trójglicerydów. Podobne właściwości wykazuje inny składnik małych ziarenek – saponiny, związki mające również właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybicze, pomagające też hamować rozwój komórek nowotworowych.

W fasoli bostońskiej stwierdzono także szczególnie wysokie stężenie kwasu ferulowego, czyli silnego antyoksydantu powstrzymującego procesy starzenia skóry.

Haricot – jak wykorzystać ją w kuchni

Jak każdą fasolę, także haricot warto przed gotowaniem moczyć przez kilka godzin w wodzie, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna. Aby uniknąć wzdęć należy przyrządzać ją z ziołami, najlepiej cząbrem, tymiankiem albo majerankiem.

Ta odmiana fasoli świetnie sprawdzi się jako baza jednej z ulubionych potraw Polaków, czyli fasolki po bretońsku. Do ugotowanej fasoli (może być również z puszki) dodaje się wówczas pomidory, przecier pomidorowy, kiełbasę i boczek.

Z haricot możemy też przygotować tradycyjny francuski gulasz cassoulet. Oprócz fasoli powinny znaleźć się w nim przede wszystkim różne dodatki mięsne: kiełbaski wieprzowe, noga kaczki, skórka wieprzowa, kawałki baraniny.

Ciekawym doznaniem smakowym będzie na pewno pasztet z fasoli haricot lub przyrządzone z niej kotlety – ugotowane nasiona wystarczy zmielić w maszynce, dodać jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę i przyprawy, zaś po zmieszaniu i uformowaniu usmażyć z obu stron.

Haricot może stanowić również wartościowy składnik zup, sałatek, zapiekanek albo pożywnych past do pieczywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm