Fasola haricot – jak ją zaserwować?

Podana w sosie pomidorowym stanowi obowiązkowy składnik tradycyjnego angielskiego śniadania. Świetnie sprawdzi się w rodzimej fasolce po bretońsku, z powodzeniem można ją wykorzystać również do przygotowania zup czy wegetariańskich pasztetów. Podobnie jak inne rośliny strączkowe fasola haricot dostarcza też wiele cennych składników odżywczych.

Fasola haricot – jak ją zaserwować?
Źródło zdjęć: © Istock

Haricot to mało w Polsce popularna odmiana fasoli białej, charakteryzującej się niewielkiej wielkości ziarnami o owalnym, lekko spłaszczonym kształcie. Bywa nazywana fasolą bostońską, ponieważ jako pierwsi docenili ją europejscy osadnicy, którzy na początku XVII wieku przybyli do Ameryki i osiedlili się na terenach dzisiejszego stanu Massachusetts.

Od miejscowych plemion indiańskich przejęli oryginalny sposób przetwarzania haricoit, czyli długiego gotowania ziaren z dodatkiem sadła niedźwiedziego i… syropu klonowego. Z czasem recepturę modyfikowano, a fasolkę zaczęto spożywać przede wszystkim w gęstym sosie pomidorowym. W takiej postaci stała się jednym z najpopularniejszych przysmaków mieszkańców Stanów Zjednoczonych, w tym także amerykańskich marynarzy, skąd wzięła się jej kolejna nazwa – navy bean.

Odmianę haricoit bardzo polubili również Brytyjczycy. Fasolka w sosie pomidorowym, obok smażonego bekonu, jajka sadzonego, kiełbaski, tostów z masłem i dżemem i owsianki, jest obowiązkowym składnikiem tradycyjnego angielskiego śniadania.

Zobacz też: Co przygotować z konserwowej fasoli?

Haricot – właściwości odżywcze

Jak wszystkie odmiany fasoli, także haricot posiada imponujące wartości odżywcze. Przede wszystkim stanowi bardzo bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, którego dostarcza więcej niż mięso. W dodatku charakteryzuje się szczególnie korzystnym dla naszego zdrowia profilem aminokwasów, które m.in. zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych i wykazują działanie zasadotwórcze. Fasolowe białko nie wpływa tak niekorzystnie na utratę wapnia jak ten sam składnik w innych roślinach, co ma duże znaczenie w profilaktyce osteoporozy.

Wśród innych odmian fasoli, haricot wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością żelaza, czyli minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek, zapewniającego właściwą pracę mięśni, wspomagającego odporność oraz system nerwowy.

Jest też skarbnicą cynku, selenu, potasu, wapnia i fosforu. Kryje w sobie sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (odpowiada za właściwą pracę mięśni i systemu nerwowego), B3 (jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w przemianach cukrów i tłuszczów) oraz B9, czyli kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom spodziewającym się dziecka, pomagającego zapobiegać wadom rozwojowym płodu.

Haricot dostarcza dużo błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienia oraz obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i szkodliwych trójglicerydów. Podobne właściwości wykazuje inny składnik małych ziarenek – saponiny, związki mające również właściwości przeciwbakteryjne i antygrzybicze, pomagające też hamować rozwój komórek nowotworowych.

W fasoli bostońskiej stwierdzono także szczególnie wysokie stężenie kwasu ferulowego, czyli silnego antyoksydantu powstrzymującego procesy starzenia skóry.

Haricot – jak wykorzystać ją w kuchni

Jak każdą fasolę, także haricot warto przed gotowaniem moczyć przez kilka godzin w wodzie, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna. Aby uniknąć wzdęć należy przyrządzać ją z ziołami, najlepiej cząbrem, tymiankiem albo majerankiem.

Ta odmiana fasoli świetnie sprawdzi się jako baza jednej z ulubionych potraw Polaków, czyli fasolki po bretońsku. Do ugotowanej fasoli (może być również z puszki) dodaje się wówczas pomidory, przecier pomidorowy, kiełbasę i boczek.

Z haricot możemy też przygotować tradycyjny francuski gulasz cassoulet. Oprócz fasoli powinny znaleźć się w nim przede wszystkim różne dodatki mięsne: kiełbaski wieprzowe, noga kaczki, skórka wieprzowa, kawałki baraniny.

Ciekawym doznaniem smakowym będzie na pewno pasztet z fasoli haricot lub przyrządzone z niej kotlety – ugotowane nasiona wystarczy zmielić w maszynce, dodać jajka, podsmażoną cebulę, tartą bułkę i przyprawy, zaś po zmieszaniu i uformowaniu usmażyć z obu stron.

Haricot może stanowić również wartościowy składnik zup, sałatek, zapiekanek albo pożywnych past do pieczywa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟