Fasola duszona z kurczakiem. Solidna porcja
"Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z fasolą może nas mile zaskoczyć pod względem smakowym" - pisze nasza czytelniczka, autorka bloga "Kulinarna chwila". Blogerka przysłała nam na dziejesiewp.pl przepis na pyszne danie. Może ono śmiało konkurować z fasolką po bretońsku.
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 filet z kurczaka
- Cebula
- Papryka czerwona
- Opakowanie fasoli Jaś
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Olej do smażenia
- Sól
- Przyprawa do kurczaka
1. Fasolę moczymy w wodzie, najlepiej przez całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso kroimy w plastry, każdy plaster na połowę.
3. Doprawiamy przyprawą oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.
4. Na drugiej patelni typu wok smażymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę.
5. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki.
6. Następnie dodajemy fasolę, podlewamy wodą, wlewamy przecier pomidorowy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
7. Na koniec łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze