Fałszywy miód czyha wszędzie. Oto, jak go rozpoznać

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu są po prostu niezliczone. Ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i obkurczające, a także zwalcza różne schorzenia i choroby. Pod warunkiem, że mamy do czynienia z tym prawdziwym, a nie sztucznie wyprodukowanym miodem, który nie ma żadnych wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak sprawdzić rodzaj miodu.

Jak rozpoznać fałszywy miód?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Uważnie przeczytaj etykietę
Zanim kupisz miód, dla pewności najpierw przeczytaj etykietę. Producenci są zobowiązani do poinformowania o składzie produktu i procentowej ilości poszczególnych składników. - Miody wytwarzane poprzez procesy chemiczne są o wiele bardziej kaloryczne, nie skąpi się im konserwantów, a przede wszystkim brakuje w nich wartości odżywczych i leczniczych – podkreśla Ewa Wijatkowska, dietetyk i doradca odżywiania.

Krystalizacja
Podczas gdy prawdziwy miód krystalizuje się z upływem czasu (najczęściej w ciągu ok. 2-4 miesięcy), sztuczny zachowuje płynną konsystencję przypominającą syrop.

Eksperyment z wodą
Dodaj miód do ciepłej wody. Jeśli się nie rozpuści, jest fałszywy, ponieważ prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie i po ochłodzeniu wody gęstnieje na dnie pojemnika.

Karmelizacja
Podgrzej kilka łyżeczek miodu w kuchence mikrofalowej. Prawdziwy miód skrystalizuje się. Sztuczny spieni i wytworzą się na nim bąbelki.

Eksperyment z chlebem
Rozsmaruj odrobinę miodu na kromce świeżego chleba. Jeśli miód będzie naturalny, to chleb stwardnieje. W przypadku sztucznego miodu powierzchnia chleba stanie się wilgotna.

Eksperyment z papierem
Sztuczny miód jest bogaty w wodę. Na kartce umieść kilka kropli miodu. Jeśli się wchłonie w kartkę, to oznacza, że jest sztuczny. Naturalny miód nie wchłonie się w papier.

Rodzaj miodu można rozpoznać także po kolorze i konsystencji. Bardzo jasny lub zbyt karmelowy oznacza, że mamy do czynienia ze sztucznym miodem. Jeśli miód jest przezroczystegy i zbyt płynny, mimo tego że na sklepowej półce stoi od kilku miesięcy, to również świadczy o tym, że ma niewiele wspólnego z prawdziwym miodem.

Zobacz też: Cała prawda o miejskich pasiekach

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał