Trwa ładowanie...

Fałszywy miód czyha wszędzie. Oto, jak go rozpoznać

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu są po prostu niezliczone. Ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i obkurczające, a także zwalcza różne schorzenia i choroby. Pod warunkiem, że mamy do czynienia z tym prawdziwym, a nie sztucznie wyprodukowanym miodem, który nie ma żadnych wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak sprawdzić rodzaj miodu.

Fałszywy miód czyha wszędzie. Oto, jak go rozpoznaćŹródło: 123RF.COM
dk65ai2
dk65ai2

Uważnie przeczytaj etykietę
Zanim kupisz miód, dla pewności najpierw przeczytaj etykietę. Producenci są zobowiązani do poinformowania o składzie produktu i procentowej ilości poszczególnych składników. - Miody wytwarzane poprzez procesy chemiczne są o wiele bardziej kaloryczne, nie skąpi się im konserwantów, a przede wszystkim brakuje w nich wartości odżywczych i leczniczych – podkreśla Ewa Wijatkowska, dietetyk i doradca odżywiania.

Krystalizacja
Podczas gdy prawdziwy miód krystalizuje się z upływem czasu (najczęściej w ciągu ok. 2-4 miesięcy), sztuczny zachowuje płynną konsystencję przypominającą syrop.

Eksperyment z wodą
Dodaj miód do ciepłej wody. Jeśli się nie rozpuści, jest fałszywy, ponieważ prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie i po ochłodzeniu wody gęstnieje na dnie pojemnika.

Karmelizacja
Podgrzej kilka łyżeczek miodu w kuchence mikrofalowej. Prawdziwy miód skrystalizuje się. Sztuczny spieni i wytworzą się na nim bąbelki.

dk65ai2

Eksperyment z chlebem
Rozsmaruj odrobinę miodu na kromce świeżego chleba. Jeśli miód będzie naturalny, to chleb stwardnieje. W przypadku sztucznego miodu powierzchnia chleba stanie się wilgotna.

Eksperyment z papierem
Sztuczny miód jest bogaty w wodę. Na kartce umieść kilka kropli miodu. Jeśli się wchłonie w kartkę, to oznacza, że jest sztuczny. Naturalny miód nie wchłonie się w papier.

Rodzaj miodu można rozpoznać także po kolorze i konsystencji. Bardzo jasny lub zbyt karmelowy oznacza, że mamy do czynienia ze sztucznym miodem. Jeśli miód jest przezroczystegy i zbyt płynny, mimo tego że na sklepowej półce stoi od kilku miesięcy, to również świadczy o tym, że ma niewiele wspólnego z prawdziwym miodem.

Zobacz też: Cała prawda o miejskich pasiekach

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj