Fałszywy miód czyha wszędzie. Oto, jak go rozpoznać

Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania miodu są po prostu niezliczone. Ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbakteryjne i obkurczające, a także zwalcza różne schorzenia i choroby. Pod warunkiem, że mamy do czynienia z tym prawdziwym, a nie sztucznie wyprodukowanym miodem, który nie ma żadnych wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak sprawdzić rodzaj miodu.

Jak rozpoznać fałszywy miód?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Uważnie przeczytaj etykietę
Zanim kupisz miód, dla pewności najpierw przeczytaj etykietę. Producenci są zobowiązani do poinformowania o składzie produktu i procentowej ilości poszczególnych składników. - Miody wytwarzane poprzez procesy chemiczne są o wiele bardziej kaloryczne, nie skąpi się im konserwantów, a przede wszystkim brakuje w nich wartości odżywczych i leczniczych – podkreśla Ewa Wijatkowska, dietetyk i doradca odżywiania.

Krystalizacja
Podczas gdy prawdziwy miód krystalizuje się z upływem czasu (najczęściej w ciągu ok. 2-4 miesięcy), sztuczny zachowuje płynną konsystencję przypominającą syrop.

Eksperyment z wodą
Dodaj miód do ciepłej wody. Jeśli się nie rozpuści, jest fałszywy, ponieważ prawdziwy miód rozpuszcza się w wodzie i po ochłodzeniu wody gęstnieje na dnie pojemnika.

Karmelizacja
Podgrzej kilka łyżeczek miodu w kuchence mikrofalowej. Prawdziwy miód skrystalizuje się. Sztuczny spieni i wytworzą się na nim bąbelki.

Eksperyment z chlebem
Rozsmaruj odrobinę miodu na kromce świeżego chleba. Jeśli miód będzie naturalny, to chleb stwardnieje. W przypadku sztucznego miodu powierzchnia chleba stanie się wilgotna.

Eksperyment z papierem
Sztuczny miód jest bogaty w wodę. Na kartce umieść kilka kropli miodu. Jeśli się wchłonie w kartkę, to oznacza, że jest sztuczny. Naturalny miód nie wchłonie się w papier.

Rodzaj miodu można rozpoznać także po kolorze i konsystencji. Bardzo jasny lub zbyt karmelowy oznacza, że mamy do czynienia ze sztucznym miodem. Jeśli miód jest przezroczystegy i zbyt płynny, mimo tego że na sklepowej półce stoi od kilku miesięcy, to również świadczy o tym, że ma niewiele wspólnego z prawdziwym miodem.

Zobacz też: Cała prawda o miejskich pasiekach

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany